Dünyanın en pahalı sanat eserleri listesi ara sıra güncellenen ve sanat dünyasında çokça tartışılan konulardan biri. Geçtiğimiz günlerde Leonardo da Vinci ile ilgili bir araştırma yaparken bu listeye rastladım ve açıkçası sanat eserlerine verilen fiyatları görünce şaşırmadan edemedim. Bir yandan keşke yaşayan sanatçılara bu kadar para verilse de sanatçılar para kazansa diye düşündüm, bir yandan da başka bir şey yerine sanat için bunca para dökülmesi beni mutlu etti. Gelelim ilk onda yer alan en pahalı sanat eserlerine.
Dünyanın En Pahalı Sanat Eserleri, İlk 10
1- Leonardo da Vinci – Salvator Mundi
Listenin en başında Leonardo da Vinci’nin Salvator Mundi adlı eseri yer alıyor. New York’taki Christie’s müzayede evinde 450 milyon dolara satılan resim 13 yıl önce sadece 10 bin dolara alıcı bulabilmişti. Resmin Da Vinci’den ziyade onun öğrencilerinden biri tarafından yapıldığına inanılmış olsa da çoğu akademisyen resmin orijinal bir Da Vinci olduğuna karar verdiğinde fiyatlar astronomik ölçüde arttı. Hala bazı kesimler resmin orijinal bir Da Vinci olduğuna inanmasa da bu durumun açık arttırmayı etkilemediği ortada. Bu resim Da Vinci’nin yağlı boya ile yaptığı sınırlı sayıdaki resimlerinden biri ve özel olarak satılan tek resmi. 1909’dan bu yana keşfedilen ilk Da Vinci resmi olan Salvator Mundi ‘kayıp Leonardo’ olarak da biliniyor. Şimdilik dünyanın en pahalı sanat eserleri listesinin başında olan bu eser bakalım kaç yıl daha listenin ilk sırasında kalacak.
2- Interchange – Willem de Kooning
Willem de Kooning tarafından yapılan bu soyut resim Kenneth C. Griffin tarafından 300 milyon dolara satın alındı. Griffin bu resmi alırken yanına bir adet Jackson Pollock eklemeyi de ihmal etmemiş. (Numara 5)
3- The Card Players – Paul Cézanne
Katar Kraliyet Ailesi tarafından 250 milyon dolara satın alınan bu eser, Cezanne‘ın en ünlü The Card Players serisinin 5 resminden sadece biri.
4- Nafea Fan Ipoipo – Paul Gauguin
Fransız post-Empresyonist ressam Paul Gauguin’in Nafea Fan Ipoipo adlı resmi 210 milyon dolara alıcı bulmuş. Ressam Tahiti’ye yaptığı ilk gezide bu resmi yapmış ki sonrasında Tahiti’ye aşık olduğundan hayatının 6 yılını burada geçirmişti.
5- Number 17A – Jackson Pollock
Amerikalı soyut-empresyonist sanatçı Jackson Pollock’un Number 17A adlı resmi, Willem de Kooning’in Interchange adlı resmini satın alan Kenneth C. Griffin tarafından 200 milyon dolara satın alınmış.
6- No. 6 (Violet, Green and Red) – Mark Rothko
Parasını gübreleme endüstrisinden kazanan Rus milyoner Dmitry Rybolovkev, Mark Rothko’nun No. 6 adlı eserini 186 milyon dolara satın almış.
7- Maerten Soolmans ve Oopjen Coppit Portreleri – Rembrandt
Rembrandt’ın 1634’te Maerten ve Oopjen çiftinin evliliklerini kutlamak için yaptığı bu iki portre Louvre ve Rijksmuseum tarafından ortak olarak 180 milyon dolara satın alınmış.
8- Les Femmes d’Alger (“Version O”) – Pablo Picasso
Picasso’nun Delacroix’in Les Femmes d’Algers resminden esinlenerek yaptığı resimlerden biri olan Les Femmes d’Alger 179.4 milyon dolara alıcı bulmuş. Picasso bu resimleri Henri Matisse’in ölümünden sonra, onun stiline bir övgü olarak yapmış.
9- Nu Couché – Amedeo Modigliani
1917 yılında Paris’te ilk kez seyirci önüne çıkan bu resim bir skandal yaratmıştı. Modigliani’nin bu ilk solo sergisinin dışında kalabalık toplanmaya başlayınca polis sergiyi anında kapatmıştı. Çin’in ünlü zenginlerinden Liu Yiqian tarafından Şangay’daki kendi müzelerinde sergilenmek üzere 170.4 milyon dolara satın alınmış.
10- Masterpiece – Roy Lichtenstein
Masterpiece adlı resim Roy Lichtenstein’in kendi kariye üzerine yaptığı bir yergiydi ki kariyeri de resmi yaptığı 1962 yılında düşüşe geçmişti. 165 milyon dolara satılan resim sayesinde Art for Justice adlı bir fon ortaya çıktı; bu fon toplu tutuklamalara karşı çalışıyor.
Kaynak: World Economic Forum