Zeytin Kitabı, Zeytinden Zeytinyağına – Mahmut Boynudelik

Zeytin Kitabı Mahmut Boynudelik’in Adatepe Öyküleri‘nden sonra okuduğum ikinci kitabı oldu. Adatepe Öyküleri’nde beni Kaz Dağları’na nasıl aşık ettiyse bu kitabıyla da zeytine aşık etti. Yıllardır soframızdan eksik olmayan bu güzelim yiyeceğin öyküsünü okudukça dünya üzerindeki en önemli nimetlerden biri olduğunu daha iyi anlayacak, zeytine farklı gözlerle bakacaksınız.

Zeytin Kitabı, zeytinin tarihini, zeytin ağacını, zeytinin nasıl yetiştirildiğini, dünya üzerinde kaç çeşit zeytin olduğunu, hangi ülkelerde ne kadar yetiştirildiğini, zeytinin sembol olarak kullanımını, zeytinyağının geçmişten günümüze üretim şekillerini ve daha birçok şeyi çok hoş bir dille anlatıyor. Mahmut ve Zerrin Boynudelik’in birlikte ortaya çıkardıkları kitapta birbirinden güzel resimler ve anlatılanların daha iyi kavranabilmesine yardımcı olacak illüstrasyonlar yer alıyor. Bakması da okuması kadar keyifli bir kitap var karşınızda anlayacağınız. Zeytinyağı mutfağımın belki de tek vazgeçilmezidir. Mutlaka iyisini aradığım, her fırsatta yenilerini denediğim zeytinyağı ve zeytin hakkında yeni şeyler öğrendikçe, daha fazlasını bilmek istiyorum. Siz de zeytin ve zeytinyağına mutfağınızda yer veriyorsanız bu kitabı mutlaka okuyun derim. Çok şey öğreneceksiniz. Keyifle!

Zeytin Kitabı Mahmut Boynudelik

Kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Zeytin Kitabı, Zeytinden Zeytinyağına – Mahmut Boynudelik, Zerrin İren Boynudelik

Zeytin ağacı ilk kez İÖ 4000 yıllarında Anadolu’da ıslah edildi. O tarihten itibaren insanların deliceleri aşılamaları, denizler ötesi başka toprakları bu kutsal ağaçla tanıştırmaları, yeni üretim teknikleri geliştirmeleri, bilgilerini nesilden nesle aktarmaları olağanüstü keyifli bir serüvendir.

Bütün ağaçlar arasında zeytin ağacını farklı ve diğerlerine üstün kılan özelliklerin başında zeytinin insanlara sunduğu nimetlerin çeşitliliği gelir… Binlerce yıl boyunca insanlık zeytin ağacını, ağacın yapraklarını ve meyvesini, meyvesinin yağını sofralara katık, gecelere ışık, yaralara merhem olarak kullandı. Zeytin ağacına ve binlerce yıllık zengin tarihine yabancı olan kültürlerde bile zeytin dalı insanlığın ortak belleğine benzer çağrışımlar uyandırır.

İngiliz dilinin büyük ustası Chaucer için zeytin, barış ağacıdır. Shakespeare yaşı belirsiz zeytin ağaçlarının barış ilan ettiği yazar. Seferis zeytin ağacının, toprağın derinliklerine tutunan köklerinde ölümsüzlüğü görür. Nâzım Hikmet için zeytin ağacı yaşama gücünün, bütün zorluklara rağmen hayata sıkı sıkı sarılmanın sembolüdür. Lorca’ya bazen uzak kaldığı Endülüs’ü hatırlatır, bazen yoksulluğunu. Çağdaş ozan Leonard Cohen için ise zeytin dalı eve dönüşün işaretidir.

Zeytin kültürünün farklı yönlerini derinlemesine tanımak isteyenler için bir başvuru kitabı olan Zeytin Kitabı, zeytin ağacına duyulan büyük sevgi ve hayranlıkla yazıldı.

Bu kitap Oğlak Yayınları ve Ruhu Doyuran Kitaplar‘dan biri. Siz de bu okuma projesinde bana katılın; edebiyatın ve yemek kültürünün hayatımıza neler kattığını birlikte keşfedip keyfini çıkaralım.

Menüye dön