Oku Bakalım, Oku Bakalım, Bu Yaz da Oku Bakalım!

Daha fazla okumak gerek, inadına okumak gerek. Özellikle bu zamanlarda. Televizyondan medet umulmaması gerektiğini hep söylerdim, artık söylememe de gerek kalmadı. Daha kültürlü, daha bilinçli bireyler olmak gerek artık, okumak ise en kestirme yol. Aklınızda belirli bir kitap yoksa diye kendimce bir yaz kitapları okuma listesi yaptım. Güneşli günlerde keyifle okuyunuz. Tek dileğim budur.

1) Swann’ların Tarafı, Marcel Proust: 2013 Proust yılı! Kayıp Zamanın İzinde serisinin ilk kitabı Swann’ların Tarafı 100 yaşında. Bu bahaneyle ben de yıllardır kitaplıkta beklettiğim Proust’u okumaya başladım (okumaya çalışıyorum).

yaz kitapları

2) Otostopçunun Galaksi Rehberi, Douglas Adams:  Bilim kurgu severler muhakkak okumuştur. Ancak benim gibi bilim kurgu ile ilgilenmeyen insanların bile  hem çok seveceği hem de çok güleceği bir kitap. Farklı türler okumakta yarar var, bu kitap sağlam bir giriş olabilir. “Don’t panic!”

yaz kitapları

3) 1984, George Orwell: Hala okumadıysanız, şimdi tam zamanı. Alıntılarına yer vereceğim sadece, gerisini siz anlayın.

“Bilinçleninceye kadar asla başkaldıramayacaklar, ama başkaldırmadıkça da bilinçlenemezler.”

“Özgürlük, iki kere iki dört eder diyebilmektir.Buna izin verilirse, arkası gelir.”

“Savaş her egemen kesim tarafından kendi uyruklarına karşı verilmektedir ve savaşın amacı toprak ele geçirmek ya da toprak yitirmeyi önlemek değil, toplum yapısının hiç değişmeden sürmesini sağlamaktır.”

“Akıllılık, çoğunluğa bakılarak ölçülmez.”

yaz kitapları

4) Ütopya, Thomas More: Bunun için de sadece alıntılar yeterli olacaktır.

“Biri zevküsefa içinde yaşam sürerken, çevresindeki insanlar inim inim inliyor, feryat figan ediyorsa, bunun adına krallık değil, hapishane gardiyanlığı denir.”

Mina Urgan’ın eser üzerine yaptığı incelemesinden;

“Çünkü sosyalizm yoksul emekçi kitlelerin işsiz kalmaması, iyi koşullar altında çalışması, doya doya yemesi içmesi, rahat bir evde oturması, hastayken bakılması, geleceğe güven duyması değildir sadece. Ömürleri boyunca bir zindana kapatılırasına kültür yoksulluğuna mahkum olanlara, bilimin, sanatın, edebiyatın müziğin kapılarının açılması da sosyalizmin başlıca amaçlarından biridir. Ve açlıktan ölen, soğukta titreyen, hastane kapılarında can veren bir insanın yazgısı ne denli acıysa; doğanın güzelliğinden, düşünceden, şiirden, müzikten haz duymayan bir insanın yazgısı da o denli acıdır.”

yaz kitapları

5) Suç ve Ceza, Dostoyevski: Raskolnikov’u tanımayan eksik bir insandır.

yaz kitapları

6) Bütün Şiirleri, Nazım Hikmet: Koca yaz şiirsiz geçmez, geçmemeli.

31 Mayıs 1962

Yoruldun ağırlığımı taşımaktan
ellerimden yoruldun
gözlerimden gölgemden
sözlerim yangınlardı

yaz kitapları

7) Sanatın Öyküsü, E. H. Gombrich: Sanat insan ruhunu doyurur, yüceltir. Ruhun en büyük lüksüdür. Bundan yoksun olmak insanın başına gelebilecek en büyük felaketlerdendir. Bol bol besleyin ruhunuzu.

yaz kitapları

Gençlere alınabilecek en güzel hediyenin yine kitaplar olduğunu hatırlatayım. Karneler nasıl olursa olsun, düzinelerce kitap hediye ediniz çocuklarınıza, alamıyorsanız kütüphanelere götürünüz, birlikte okuyunuz. Bol bol teşvik ediniz.

Menüye dön