Yu Hua’nın dünya çapında tanınmasını sağlayan ödüllü romanı Yaşamak, elinizdeki her şeyi bırakıp hemen okumaya başlamanız gereken bir kitap. İnsanı aynı anda güldüren, ağlatan, umutlandıran ve depresyona sokan bir eser var karşınızda. Yu Hua insana edebiyatın ne kadar yüce bir şey olduğunu hatırlatan, içinde kaybolup kendinizi bulacağınız bir kitap yazmış.
Yaşamak oldukça gösterişsiz, sade bir dille yazılmış bir şaheser. Yu Hua okuru bir anda Çin’de bir köye götürüyor ve Kültür Devrimi’nin ortasına bırakıveriyor. Tanıştığınız anda gerçek olduklarına inanacağınız, tüm kusurlarıyla kabulleneceğiniz karakterlerde kendinizden izler bulacak, yazara biraz daha hayran olacaksınız. Ana karakter Fugui’nin kitap boyunca geçirdiği değişimi hayretle izleyecek ve aklınızdan çıkaramayacaksınız. Doğumdan ölüme hayatın gerçeklerini bir bir okuyup, aslında hayatta neyin önemli olduğunu göreceksiniz. Ben bir güzel ağladım, eminim siz de ağlayacaksınız. Hatta bir ara sinir ve üzüntüden kitabı atmak istediysem de elimden bırakamadım, benzer duyguları siz de hissedeceksiniz. Çok zor bulunan o güzelim kitaplardan biri bu, ne yapın edin zaman ayırıp okuyun lütfen. Keyifle ve mutlaka!
Jaguar Kitap’tan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Yaşamak – Yu Hua
Aile servetini yiyip tükettiği gençlik günlerinde, uzun bir hayatın ona neler sunacağından habersizdir elbette Fugui.
Yıllar sonra, yaşlı öküzüyle tarlasını sürerken tanıştığı bir yabancıya hayatından söz etmeye başladığında, şımarık bir gencin başına gelenlerden fazlasını sayıp dökecektir bu yüzden: Fugui, kendisiyle birlikte altı insanın hayatını, kaderin sürprizlerini, yaşamın acılarını ve sevinçlerini anlatır. Onun dilinden -daha doğru bir ifadeyle Yu Hua’nın kaleminden- dökülenler, insanlık durumlarına dair epik bir romana dönüşür böylece. Basit bir anlatım, güçlü bir anlatı doğurur: Sabanın toprakta bıraktığı izlere benzer kâğıt üzerinde satırlar. Yaşamın her şeyi kapsaması gibi, Yaşamak da hayatı olduğu gibi kucaklar. Doğumları ve ölümleri, mutsuzlukları ve umutlarıyla…
Yayımlandığında ülkesinde yasaklanmasına rağmen, bir hayat öyküsü okumamış da sanki bir hayat yaşamış olduklarını söyleyen okurlarının her geçen gün artmasıyla bir “modern klasik”e dönüşen Yaşamak’ı Bahar Kılıç, Çince aslından çevirdi.