Walden, Ormanda Yaşam – Henry David Thoreau

Walden bilmiyorum ne kadar zamandır kitaplığımda okunmayı bekleyenler arasındaydı. Açıkçası İstanbul’da binaların arasında yaşamaya çalışırken bu kitabı okuyup da kendime işkence etmek istemediğim için hep kaçtım. Ancak şimdi kendimi ağaçların yanında bulup da şükrettiğim şu günlerde okumaya cesaret edebildim ve daha iyi bir zamanla olamazdı diye düşünüyorum. Sadece ağaçlara yakın olduğumdan değil de, bir evin ve bir yaşamın nasıl olması gerektiğine dair derin bir şekilde düşünmeme sebep oldu ve eşimle konuyla ilgili çok hoş bir sohbet konusu yarattı. Bir kitaptan daha ne beklenir bilemiyorum.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elif (@kitaplikkedisi) on

Walden ve hayat üzerine

Walden, Henry David Thoreau’nun 1854 yılında yazdığı ve aradan binlerce yıl geçecek olsa da tüm insanların dönüp dolaşıp okuyacağı bir kitap olacak. Böyle olacak çünkü yaşamın aslında nasıl olması gerektiğini o kadar çarpıcı bir şekilde anlatıyor ki kitabı okurken gördüğü kuşları siz de görüyor ve sincapların ortalıkta çılgınca gezinmelerini siz de izliyorsunuz. Ancak kitabı ölümsüz kılan şey, basit bir hayatın aslında tam da olması gereken hayat oluşunu müthiş bir şekilde anlatması. Zamanımızda istisnasız hepimiz müthiş bir bilgi kirliliğine maruz kalıyoruz ve ne yazık ki edindiğimiz bilgiler kısa zamanda zihnimizden silinecek, değersiz bilgiler. Bu kitabı okurken yazarın sadece doğadan edindiği bilgeliği görüp de özenmemek elde değil. Ne yazarsam yazayım, kitabın bende yarattığı duyguları ve beynime işlediği düşünceleri size anlatamayacağımı düşünüyorum. en iyisi bu kitabı alın ve okuyun.

Özensiz baskı üzerine

Kitabı alın ve okuyun diyorum ama Thoreau’nun dehasını özensiz çeviri ve gerçekten neredeyse hiç okuma yapılmadan basılmış bir kitaptan okumanızı da istemem açıkçası. Bendeki kitap yayınevinin ilk baskısı ve gördüğüm kadarıyla yeni baskısı yapılmış. Umarım yeni baskıda bu ilk baskıdaki saçma sapan hatalar yer almıyordur.

Walden, Ormanda Yaşam - Henry David Thoreau

Zeplin Kitap’tan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Walden, Ormanda Yaşam – Henry David Thoreau

Sivil itaatsizlik anlayışının öncülerinden sayılan Amerikalı yazar, filozof ve şair Walden Gölü kıyısında, şehirden ve modern hayattan kopuk bir biçimde geçirdiği yıllara ait deneyimlerini okurlarıyla paylaşırken sosyal ve ekonomik hayata dair, bugün için bile marjinal sayılabilecek fikirlerini öne sürmekten geri durmuyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin henüz emekleme çağında olduğu bir dönemde, sanki insanların hırslarının ve ihtiraslarının varabileceği noktayı o günde görmüşçesine, yalnızca doğanın nimetlerinden ve kişinin kendi emeğinden faydalanarak yaşayacağı bir dünya düzeni tasarlayan Thoreau aynı zamanda tasarladığı düzenin ilk uygulayıcısı. İflah olmaz bir münzevi olan Thoreau ile Walden Gölü kıyısında geçireceğiniz saatler düşünce dünyanızda yepyeni kapılar açacak.

Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2018 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2018 boyunca birlikte yirmi enfes kitap okuyalım; hayatımıza yenilikler katacak yazarları ve kitapları birlikte keşfedelim!

Bu kitap Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap‘tan biri.

Menüye dön