Villette – Charlotte Bronte

Villette çok uzun zamandır okumak istediğim bir kitaptı. Jane Eyre’den kat kat daha iyi olduğunu, yazarın bu kitapla mükemmele yaklaştığını okuduğumdan bu yana da heyecanlanmadım desem yalan olur. Ancak gelin görün ki bu kitabı İngilizce okumaya karar vermekle büyük bir hata yaptığımı anladım. Arada sırada sözlüğe bakmak ve yanan beynimi serinletmek için sık sık ara vermek zorunda kaldıysam da Villette, güzelliğinden hiçbir şey kaybetmedi. Daha önce Charlotte Bronte okuduysanız ve okuduğunuzu sevdiyseniz, Villette’i de mutlaka okumanız gerek.

Villette’in ana kahramanı Lucy Snowe okurdan kilometrelerce uzak bir karakter olduğundan kitaba başlar başlamaz sevmesi kolay olmayan bir karakter. Ancak yavaş yavaş onun peşinden gittikçe, Lucy’e hayran kalmadan edemiyor insan. Viktorya döneminde kendi ayakları üzerinde duran, akıllı bir kadın Lucy. Anavatanı İngiltere’den ayrılıp Villette’e vardığında yanında sadece güçlü kişiliğini götürüyor bu güçlü kadın ve şansın da yardımıyla kendine bu yabancı şehirde bir öğretmen olarak iş buluyor. Sonrasında gelişen küçüklü büyüklü birçok olay ile Lucy kendine daha çok yaklaşıyor. Klasikleri seviyorsanız bunu da çok sevebilirsiniz diye düşünüyorum ancak bazı bölümlerde sıkılmayacaksınız da diyemem. Keyifle!

Villette - Geçmişin Gölgesinde, Charlotte Bronte

Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Villette – Geçmişin Gölgesinde, Charlotte Bronte

Charlotte Bronte’nin kendi hayatından yola çıkarak yazdığı bu roman, hem yazarın en önemli kitaplarından biri hem de çağının gerçeklerini en iyi anlatan yapıtlardan biri olma özelliğini taşıyor.

Lucy Snowe, genç yaşta ailesini yitirince vatanı İngiltere’yi terk eder ve kıta Avrupası’ndaki Villette kentinde bir yatılı kız okulunda öğretmenlik yapmaya başlar. Lucy burada yalnızca geçmişin hayaletleriyle değil, geride bırakmayı arzu ettiği, kaçındığı duygularla da yüzleşecektir. Okulu sık sık ziyaret eden Doktor John’a karşı içinde yeşeren duygular, kendisine karşı hep zalimce davranan edebiyat öğretmeni Mösyö Paul ile Müdire Madam Beck ve Villette sosyetesiyle mücadelesi, okulun öğrencileriyle ilişkileri Lucy Snowe’un kendini ve dünyayı tanımasında büyük rol oynar. Protestan bir genç kadın olarak Katoliklerin dünyasında tek başına verdiği yaşam savaşı Lucy Snowe’u nereye götürecektir? Lucy Snowe’un her zorluğu göğüsleyen güçlü karakteriyle bu sorulara verdiği yanıt, mutlu sonla ilgili genel kabulleri altüst ediyor. Charlotte Brontë, çalkantılı ve sürprizli bir yolculuğu anlattığı son romanı Villette ile Jane Eyre’de ulaştığı edebi çıtayı yükseltiyor. Brontë’nin bu otobiyografik romanı, Viktorya dönemi Avrupası’nda, sesini henüz kimseye duyuramayan kadının tek başına ve dimdik ayakta durabileceğinin kanıtı.

“Tehlike, yalnız ve belirsiz bir gelecek, mutlaka kasvetli ve kötü olmak zorunda değildir, yeter ki karakter sağlam olsun ve yetiler kullanılabilsin; yeter ki Özgürlük bize kanatlarını ödünç versin, Umut bize yıldızıyla rehberlik etsin.”

Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2017 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2017 boyunca birlikte yirmi enfes kitap okuyalım, Birleşik Krallık edebiyatını birlikte keşfedelim!

Menüye dön