Uzun Bir Mektup – Mariama Ba

Uzun Bir Mektup bana ‘Bu sene iyi ki kadın yazarları okuyorum!’ dedirten kitaplardan biri oldu. Öyle içten ve öyle güçlü bir kitap ki bu, dünyanın neresinde olursanız olun Ramatoulaye ile aranızdaki benzerlikleri gördükçe çok şaşıracaksınız.

“Bir kadın gölgelerden sıyrıldığında bu kalbimi coşturuyor.”

Uzun Bir Mektup Senegal’de bir öğretmen olan Ramatoulaye’nin hikayesini anlatıyor. Kocasının başka bir kadınla daha evlenip evden kopması ve on iki adet çocuğu ile bir başına kalmasını dinliyoruz Ramatoulaye’nin yazdığı mektupta. Ve elbette o koca ölüyor, kendisi ve diğer kadın da dul kalıyor. Böyle kuru kuru anlattığıma bakmayın, kitapta neredeyse her cümlenin altını çizmek isteyeceksiniz. Kitap mektup formunda yazıldığından mıdır, sadece kadın yazarlara özgü o sesin yarattığı etkiden midir bilmem, beni duygulardan duygulara taşıdı. Sinirlendim, hınçlandım ve nefret doldum. Toplumun, ‘sözde’ ailenin, erkeklerin baskısından bir türlü gün yüzü görmeyen onca kadını düşündüm durdum. Ancak her şeye rağmen güçlü kalan, her şeye rağmen kendi olmayı başaran Ramatoulaye’u okudukça da umutlanmadan edemedim.

Kadınlar hiç kimsede olmayan sabra ve güce sahip insanlar, bir kez daha şahit oldum. Bir kadın olarak bu kitapta yazanları okurken tüm dünyaya sinirlenecek olsanız bile kitabı yine de çok seveceksiniz ve inanın bu mektuptan çok şey öğreneceksiniz. Gencinden yaşlısına tüm kadınlar okusun bu kitabı derim. Ne kadar güçlü olduğumuzu ara sıra hatırlamakta fayda var. Keyifle!

Uzun Bir Mektup - Mariama Ba

Kaknüs Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda:

Daha yeni dul kalmış Senegalli bir kadın öğretmen olan Ramatoulaye’nin ağzından bazen özlem bazen acıyla anlatılan bir roman, Uzun Bir Mektup. Eski arkadaşı Aissatou’ya yazdığı bu mektup, kocasının ikinci bir eşi almaya karar vermesinden sonra ayakta kalmak için verdiği duygusal savaşın bir tutanağı aynı zamanda. Eşinin yaptığı, İslam tarafından onaylanan bir hareket olduğu kadar, planlı bir şekilde Ramatoulaye’nin güvenini suistimal edip, paylaşmış oldukları hayatı reddetmektedir aynı zamanda. Bu roman, düşüncelerini rahatça ifade edebilen kadınların, hakettikleri yerin kendilerinden esirgendiği bir toplumda yaşadıkları zor duruma şahitlik etmektedir.

“Bu kitap sadece Afrika Edebiyatı’nda, kadınların durumunu en içten şekilde ortaya koyan bir eser olduğu için değil, kuşkusuz, edebi özellikleriyle de kıtamızdan çıkan en iyi romanlardan biri olduğu için önemli bir yere sahip olacak.”
-Batı Afrika-

Kitabı satın almak için de aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz:
babilcom satinal

Menüye dön