Turgut Reis – Halikarnas Balıkçısı

Turgut Reis Halikarnas Balıkçısı’nın Aganta Burina Burinata‘dan sonra okuduğum ikinci kitabı oldu. Aslını isterseniz kitabı okumaya başlamadan önce neden bahsettiğine bakmadım. Baksaydım muhtemelen okumaktan vazgeçecek ve Halikarnas Balıkçısı’nın farklı yönlerini göremeyecektim. İyi ki bir anda okumaya başlamışım. Kendimi bir anda korsanların aasında buluvermem gerçekten güzel oldu. Uzun zamandır böylesi bir roman okumamıştım. İlginçtir ki insan denizle ilgili bir şey okumayı da özlüyormuş. Bunun yanı sıra Cevat Şakir Kabaağaçlı korsanları sevip onlarla savaşmak isteyeceğiniz bir dünya yaratmış Turgut Reis’te.

Turgut Reis - Halikarnas Balıkçısı

Halikarnas Balıkçısı’nın dilini seviyorsanız bu kitabı da muhtemelen seveceksiniz. Ben okurken ara ara denizcilik terimlerine takıldıysam da zevk aldım diyebilirim. Ancak siz bilmediğiniz bir sürü kelime içeren bir roman okumaktan hoşlanmıyorsanız ve özellikle denizcilik terimlerini de bilmiyorsanız bu kitap ne kadar hoşunuza gider bilemiyorum. Bir de açıkçası bu kitabı tamamen kurguymuşçasına okudum ben. Dolayısıyla savaşların iğrençliğine ve siyasetin aptallığına hiç takılmadım. Sadece denizlerde geçen güzel bir kitap okudum. Bir de tabi birbirinden renkli aşk hikayeleri de kitabın sayfalarını biraz daha hızlı çevirmeme sebep oldu diyebilirim. Birbirinden değişik karakterler, birbirinden değişik aşklar ve sürekli bir özlem var elbette romanda. Hatta okuduktan sonra Turgut Reis’in ve diğer denizcilerin gerçekten bilinesi ve tanınası insanlar olduğunu düşündüm. Benim gibi denizde sadece yüzmek üzere bulunan biri için çok farklı bir dünyaya sahipler ve bu da merakımı uyandırıyor. Biraz da olsa tarihle ve denizle ilgileniyorsanız bence bu kitap çok hoşunuza gidebilir. Deniz özlemine dayanamayanlardansanız yaza doğru okuyun derim Keyifle!

Turgut Reis - Halikarnas Balıkçısı
Turgut Reis

Bilgi Yayınevi’nden çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Turgut Reis – Halikarnas Balıkçısı

Halikarnas Balıkçısı, Turgut Reis’in tarihsel kişiliğini çok severdi. Balıkçı, çeyrek yüzyıl yaşadığı Bodrum’un, Sıralovaz yarımadasının ucundaki, Karabağ köyünde doğan Turgut Reis’in serüvenini romanlaştırırken, aynı zamanda onun yaşamı çerçevesinde Osmanlı İmparatorluğu’nun gelişme ve gerileme dönemlerini de gözler önüne sermiştir.

Balıkçı’nın engin deniz bilgisi ve şiirsel bir dille kaleme aldığı yapıt, deniz kurdu Turgut Reis’in destanıdır bir bakıma.

Menüye dön