Tohum ve Gıdanın Geleceği Üzerine Manifestolar’ı Sinek Sekiz projesinin ilk kitabı olarak seçtim. Projeye başlamak için manifestolardan başka daha iyi bir giriş olacağını hiç düşünmüyordum zaten. Bir de kitap hayli ince olduğundan bir oturuşta bitirir ve hemen sizinle paylaşırım diyordum ama gelin görün ki bir oturuşta sadece bir bölüm bitirebildim. Öyle kolay kolay okunan bir kitap değil bu. İyi ki de değil!
Tohum ve Gıdanın Geleceği Üzerine Manifestolar
Tohum ve Gıdanın Geleceği Üzerine Manifestolar’ın her sayfasında araştırılacak onlarca şey var ve merakına her defasında yenik düşen biri olduğumdan kendimi sürekli bilgisayar başında araştırma yaparken buldum. Bu araştırmalar elbette daha derinlere inmeme ve bilgisayar başına neden oturduğumu unutmama neden oldu. Kendimi en sonunda İtalya’da bir üniversitede gastronomi okuduğumu hayal ederken yakaladım (UNISG). Okunacak web siteleri ve bloglar listemde de otuz yeni madde vardı. Anlayacağınız bu kitap kendisinden çok daha büyük bir dünyanın kapılarını aralıyor. Bu dünya o kadar güzel ve o kadar temiz ki içine girdikçe çıkmak istemeyeceğiniz şeyler gösteriyor size. En önemlisi de insana umut aşılaması ve harekete geçirmesi. “İyi hoş da ne yapacağız?” dedirtmiyor insana. Çok anlaşılır bir şekilde neyin ne olduğunu, nasıl olması gerektiğini, birey olarak ne yapabileceğinizi anlatıyor. En basitinden domates alırken biraz düşünmenizi sağlayacak bir kitap bu. En kısa zamanda, mutlaka okuyun. Hayatınız değişecek!
Kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Tohum ve Gıdanın Geleceği Üzerine Manifesto
Vandana Shiva, Carlo Petrini, Prens Charles, Michael Pollan, Jamey Lionette’den makaleler
Tohum ve Gıdanın Geleceğine İlişkin Uluslararası Komisyon tarafından hazırlanmış Manifestolar
‘Neden tohum özgürlüğüne ihtiyacımız var? Neden tohum özgürlüğü için harekete geçmeliyiz?
Çünkü tohumları köleleştirmeyi amaçlayan çeşitli yasal teknolojik yapılar yürürlüğe girmiş bulunuyor. Eskiden insanların insanları alıp sattığı, onlara kendi mülkleri gibi sahip oldukları kölelik sistemi vardı. Bazı insanlar bunun iğrenç ve gayrimeşru olduğunu düşündüler ve bunun durdurulması için bir hareket örgütlediler. Şimdi bizim yeni bir hareket örgütlemek için, dünya üzerindeki yaşamın tümüyle köleleştirilmesini durdurmak için, geleceğimizin, özgürlüğümüzün tohumları için birlikte eyleme geçmemiz gerekiyor.
Beş büyük şirket şimdiden dünya tohum kaynaklarının yüzde 75’ini ele geçirmiş durumda. Herşeyi ele geçirmelerine izin veremeyiz.
Tohumlarımızı ve tohumların özgürlüğünü geri almalıyız.’
Bu kitap “Sinek Sekiz Kitaplığı, Daha İyi Bir Yaşam İçin!” okuma projesi kitaplarından biri. Hayatınızı değiştirmek için siz de katılın!