Thomas Mann – Büyülü Dağ

CAN’la Bir Sene boyunca okuduğum en zor kitaba geldi sıra. Koca bir seneyi birbirinden güzel kitaplar ve birbirinden harika yazarlar ile geçirmek enfesti doğrusu. Büyülü Dağ bu senenin benim için son kitabı olmasa da iki ciltlik bir kitabın birinci cildi olduğundan sanırım sona geldiğimi belirtebilirim.

büyülü dağ thomas mann

Büyülü Dağ hem elimden bırakamadığım hem de sürekli bir bırakmak istediğim bir kitap oldu. Elimden bırakamadım çünkü Hans Castorp (kitabımızın ana karakteri) gitmenize bir türlü izin  vermiyor, sizin de onunla birlikte İsviçre’deki sanatoryumda kalmanızı ve oradaki insanları tanıyıp, “oranın zaman anlayışına” katılmanızı talep ediyor. Elimden bırakmak istedim çünkü -kitaplardan çok fazla etkilenen bir insan olarak- ölüm ve hastalık üzerine düşünmek istemedim. Bu anlayacağınız gibi tamamen kişisel bir durum.

Diğer yandan bu kitaba bir şans verirseniz, tüm dikkatinizi verip uzun saatler boyunca okursanız şimdilerde yok olmaya yüz tutmuş bir edebiyat eseri okuyacaksınız demektir. Daha ikinci cilde başlamadan emin bir şekilde belirtebilirim ki, ikinci ciltte de aynı şeyleri yaşayacağım ve fakat kitabı ne olursa olsun okuyacağım. Kaldı ki birinci cilt öyle bir şekilde sona eriyor ki, ikinci cildi okumamak elde değil. Büyülü Dağ, edebiyatın neler yapabileceğini ustalıkla gösteren bir eser.

Thomas Mann Büyülü Dağ

Kitapla ilgilenenlere naçizane birkaç tavsiyem olacak, ilgilenirseniz ne ala… Büyülü Dağ neredeyse her önemli okuma listesinde yer alsa da, Nobel Ödülü kazanmış bir kitap olsa da, her yaştan insan için değil. İçeriğinden dolayı söylemiyorum bunu, hızından dolayı söylüyorum. Belki de bu kitabı okumak için ona biraz hazır olmak gerek. Aksi halde enfes bir romandan nefret ederken bulabilirsiniz kendinizi. Sıkıldığınız anda elinizden bırakın. Kitap okuma alışkanlığına sahip bir insansanız, ne yapıp edip geri döneceksiniz nasılsa. Kendinizi zorlamanız kitaptan daha çok nefret etmenize sebep olur. Olay örgüsü ve karakterler üzerinden yürümeyen bir kitap okuduğunuzun bilincinde olun, beklentilerinizi buna göre sınırlayın ya da çoğaltın. Keyfini çıkarmayı unutmayın.

Tanıtım yazısı:

Dünya edebiyatının çağdaş klasikleri arasında anılan Büyülü Dağ, tam bir çağ romanıdır. Kişisel deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı ve ‘zaman’ ve ‘psikanaliz’ üzerine denemelerin de yer yer kendini gösterdiği bu büyük romanın yayınlanmasından sonra Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülen Thomas Mann, yirminci yüzyıl Alman edebiyatının en önemli adlarından. Hamburg’lu genç gemi mühendisi Hans Castorp, üç haftalığına kuzenini ziyarete gittiği bir İsviçre sanatoryumunda, kendisinin de tedaviye ihtiyacı olduğunu öğrenerek yedi yıl kalır. Bu süre içinde doktorlar ve hastalar dünyasını, Batı felsefesinin iki kutbunu, platonik bir aşk serüveninin sarhoşluğu içinde ve yaşayarak tanır. Sanatoryumda kaldığı süre içinde hastalık ve ölüm gibi deneyimlerin ötesinde hayatın mucizesini kavrayan Castorp’un yalın ruhu bir değişim geçirir. Thomas Mann, roman sanatının bütün incelikleriyle yarattığı, ironik bir üslupla sunduğu bu yapıtında, zaman, karşıt kültürler, aşk, hastalık, ölüm gibi evrensel temaları işliyor. Birinci Dünya Savaşı öncesinde çağın dünya sorunlarını, bir uygarlığın çöküşünü inceleyen, burjuva geleneğini ve ahlâkını yer yer sertçe, ironik bir dille eleştiren Büyülü Dağ, çağa tutulan bir ayna.

Buradan satın alın: Thomas Mann – Büyülü Dağ 1. Kitap

Bu kitapla ne içilir: Bira

Bu kitapla ne dinlenir: Sevdiğiniz herhangi bir opera sanatçısı olabilir.

İkinci kitap CAN’la Bir Sene’de. Okumak için buraya: Thomas Mann – Büyülü Dağ. Keyfini çıkarın.

Menüye dön