The Last Bear Hannah Gold’un ilk kitabı ve eminim kısa zamanda hayli popüler olacak ve uzun yıllar okunacak. Hem konusu hem de karakterleri o kadar hoş ki sadece çocuklar değil yetişkinler de zevkle okuyacak eminim.
Son dönemde o kadar güzel çocuk kitapları okudum ki ömrümün sonuna kadar okuyacağım tek bir tür seçecek olsam çocuk kitaplarını seçerim diye düşünüyorum. Ve The Last Bear da önereceğim çocuk kitapları arasında olurdu. Sadece çocuklara değil, yetişkinlere de öneririm bu kitabı çünkü çocukların sandığımızdan çok daha fazlasını gördüğünü, duyduğunu, bildiğini ve dolayısıyla hissettiğini kendimize tekrar tekrar hatırlatmamız lazım.

The Last Bear April ve bir kutup ayısı arasındaki inanılmaz dostluğu anlatıyor. Bir yandan küresel ısınma ve dünyaya olan etkilerine değinirken bir yandan da kaybedilen bir ebeveynin hem çocuk hem de diğer ebeveyn üzerindeki o yıkıcı etkisine değiniyor. Ama bunları o kadar hoş bir şekilde anlatıyor ki ne içiniz sıkılıyor ne de üzülüyorsunuz.
Norveç’e bağlı Ayı Adası ismini adayı ziyaret eden kutup ayılarından almış. Ancak buzulların erimesi nedeniyle Ayı Adası’nda son yıllarda hiç ayı görülmüyor çünkü ayılar buzullar olmaksızın adya ulaşamıyorlar. April ve babası, babasının adadaki hava durumunu takip edeceği işi için 6 aylığına adaya yerleşiyorlar. April babasıyla daha fazla zaman geçireceği ve koca adada sadece ikisi olacakları için çok mutlu olsa da bu mutluluğu adaya vardıklarından kısa süre yok oluyor. Çünkü babası kendini tamamen işine verip, odasına kapanıyor. Biz de bir yandan babasının annesinin ölümünden bu yana değiştiğini ve evde eskisi gibi kahkahaların duyulmadığını öğreniyoruz. April babasının kendisiyle ilgilenmesini beklemeden adayı keşfetmeye çıkıyor ve macera başlıyor.
Kitaptaki doğa tasvirleri sizi alıp bu soğuk adaya götürecek. Bir yandan doğanın güzelliğine hayran kalırken bir yandan da bir kutup ayısıyla arkadaş olmak nasıl bir şey onu hissedeceksiniz. Hem doğaya hem de hayvanlara tekrar tekrar şükredecek ve aramızdaki ilişkiyi düzeltmek için elinizden geleni yapmak isteyeceksiniz. İnsanı umutlandıran bir kitap bu. Ah bir de elbette en azından peluş bir kutup ayısı bulup bolca sarılmak isteyeceksiniz. Burası çok net! Bu güzelim kitabı özellikle ebeveynler olmak üzere herkese öneririm. Hepimizin çocuk kitapları okuması ve biraz daha masumlaşması gerekiyor.
Gönül isterdi ki çocuk kitapları küresel ısınmayı ve hayvanların yok olma tehlikesini anlatmasın. Ancak zamanımızda doğanın korunması, kültürel çeşitlilik, hoşgörü ve benzeri temalarda çocuk kitapları okumak zorundayız. Hem çocuklar öğrenecek hem de biz onlarla tekrar kendimizi eğiteceğiz.
Not: The Last Bear dilimize çevrilmedi ve ne zaman çevrilir pek bir fikrim yok. Eğer İngilizce öğrenmek istiyorsanız ya da çocuğunuz İngilizce öğreniyorsa bu kitabı birlikte okuyabilirsiniz. Dili hayli kolay ve okuması da çok zevkli!

Hazır buradayken şu yazıya da göz atabilirsiniz: Çocuklara Okumayı Sevdirmek İçin 7 Yol
HarperCollins Publishers’dan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: The Last Bear – Hannah Gold
Imagine making friends with a polar bear… The Last Bear is perfect for readers of 8+, beautifully illustrated throughout by Levi Pinfold – winner of the Kate Greenaway Medal and illustrator of Harry Potter 20th anniversary edition covers.
“This is an important first novel, important for us, for polar bears, for the planet. It is deeply moving, beautifully told, quite unforgettable.” Michael Morpurgo.
There are no polar bears left on Bear Island. At least, that’s what April’s father tells her when his scientific research takes them to this remote Arctic outpost for six months. But one endless summer night, April meets one. He is starving, lonely and a long way from home. Determined to save him, April begins the most important journey of her life…
This moving story will win the hearts of children the world over and show them that no one is too young or insignificant to make a difference. The Last Bear is a celebration of the love between a child and an animal, a battle cry for our world and an irresistible adventure with a heart as big as a bear’s.
‘A dazzling debut . . . A magical, confidently told story – with beautiful illustrations by Levi Pinfold . . . I predict a roaring success’ The Times