The Age of Light Whitney Scharer’in ilk kitabı. Genellikle yazarların ilk kitaplarını okumaktan çekinsem de bu kitabın Lee Miller ve Man Ray hakkında olduğunu okuduğumda önyargılarımı bir kenara atıp okuyayım dedim. Bu ikiliyle ilgili az çok bir şeyler biliyordum ve ilişkileri hakkında bir roman okumak çok çekici geldi doğrusu. Ancak kitapta biraz ilerledikten sonra tarihi bir roman yerine pek de iyi yazılmamış bir romance okuduğumu fark ettim.
The Age of Light Lee Miller odağında, onun gözünden yazılmış bir kitap. En azından bu açıdan yazıldığı için kitabı bitirmeye karar verdim yoksa daha yüz sayfa okumadan yarım bırakacaktım. Paris’te geçen ve sanatçıları anlatan her kitabı büyük zevkle okumama rağmen The Age of Light’ı biraz zorla okudum. Sonunda Lee Miller ve Man Ray’e dair birkaç şey öğrendiysem de bunları herhangi bir makalede de okuyabileceğimi fark ettim.

Her şeye rağmen The Age of Light’ın fotoğraf sanatına ve özellikle Man Ray ve Lee Miller’a düşkün okurlarca sevilebileceğini düşünüyorum. Birlikte çalıştıkları dönemde yaşananları, Man Ray’in yaptıklarını ve Miller üzerindeki etkisini görmek mümkün. Gerçi bunları gereğinden fazla detay ve vıcık vıcık bir romantizmle anlattığı için fazlasıyla sıkıldım ama romans seven okurların belki hoşuna gidebilir.
The Age of Light kimseye kolay kolay önereceğim bir roman değil. Ne güzelim şehir Paris ne de Lee Miller ve Man Ray bu kitabı en azından hoş görmeme yardımcı olamadı. Kitap bittiğinde Mller ve Ray’in az çok berbat insanlar olduklarını düşünmeden edemedim. Hatta o dönem Paris’te yaşayan herkesin biraz deli ve hayli kötü insanlar olduğuna ikna oldum. Kitabın üzerimdeki tek etkisi ne yazık ki bu oldu. Ancak ne Lee Miller ve hatta ne Man Ray bunu hak etmiyordu. Özellikle Lee Mller’in çok daha iyi romanlarda yer alması gerekirdi. The Age of Light bu açıdan tam bir fiyasko kanımca.
Pan Macmillan’dan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: The Age of Light – Whitney Scharer
She went to Paris to start over, to make art instead of being made into it.
A captivating debut novel by Whitney Scharer, The Age of Light tells the story of Vogue model turned renowned photographer Lee Miller, and her search to forge a new identity as an artist after a life spent as a muse.
“I’d rather take a photograph than be one,” she declares after she arrives in Paris in 1929, where she soon catches the eye of the famous Surrealist Man Ray. Though he wants to use her only as a model, Lee convinces him to take her on as his assistant and teach her everything he knows. But Man Ray turns out to be an egotistical, charismatic force, and as they work together in the darkroom, their personal and professional lives become intimately entwined, changing the course of Lee’s life forever.
Lee’s journey takes us from the cabarets of bohemian Paris to the battlefields of war-torn Europe during WWII, from discovering radical new photography techniques to documenting the liberation of the concentration camps as one of the first female war correspondents. Through it all, Lee must grapple with the question of whether it’s possible to reconcile romantic desire with artistic ambition-and what she will have to sacrifice to do so.
The Age of Light: Told in interweaving timelines, this sensuous, richly detailed novel brings Lee Miller-a brilliant and pioneering artist-out of the shadows of a man’s legacy and into the light.
Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2022 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2022 boyunca birbirinden enfes yazarları keşfedip, onların büyüsüne kapılın. 2022 yılını keşiflerin ve yeniliklerin yılı ilan ettim; siz de kitaplarla ve edebiyatla keşifler yapın ve hayatınıza yenilikler katın!
Bu kitap Sanat ve Sanatçılar Hakkında Kitaplar projesinin bir parçası. Sanat ve sanatçılarla biraz daha içli dışlı olmak, hayatınıza renk katmak ve küçüklü büyüklü mutluluklar yakalamak isterseniz siz de bu okuma projesine dahil olun. Sanatın iyileştirici gücünden birlikte faydalanalım!