Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz – Deniz Gürsoy

Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz sevgili Deniz Gürsoy’un okuduğum bilmem kaçıncı kitabı ve doğruyu söylemek gerekirse her kitabında kendisine saygım giderek artıyor. Bu kitap yaşadığımız coğrafyanın yemek kültürünü incelemeye tarihöncesi çağlardan başlayıp Osmanlı’da bitiriyor. Bu esnada Sümer, Mısır, Yunan ve Bizans yemek kültürlerinin yanı sıra Osmanlı’dan önceki Türk devletlerinin yediklerini ve mutfaklarını da inceliyor. 

Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz

Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz, ülkemiz coğrafyasındaki yemek kültürü farklılıklarını Doğu-Batı, Kuzey-Güney taraflarını ele alarak anlatıyor. Zaman içinde buralarda yaşamış farklı etnik kökenli insanların şimdinin mutfak kültürüne kattıklarını gördükçe tüm insanlığın tutuştuğu kavgaya daha çok şaşırıyor insan. Bundan sonra Tektanrılı dinlerin etkisini araştırıyor Deniz Gürsoy; Yahudilik, Hristiyanlık ve Müslümanlık’taki yasakları ve bu yasakların ticari yönlerini de ele alıyor. Bundan sonra yavaş yavaş İlk İslam devletleri dönemi, Asya’daki Türkler ve Anadolu Selçukluları dönemindeki mutfak kültürlerini açıklıyor. Kitabın büyük çoğunluğunu işgal eden bölüm ise Osmanlı Devleti’nin yemek ve mutfak kültürü. Saray mutfaklarından bu mutfaklarda çalışan aşçıbaşılara kadar her detayı anlatıyor Deniz Gürsoy. Verilen ziyafetleri okudukça da insanın ağzı sulanıyor elbette. Harem’den orduya, fakir halktan zengin halka kadar herkesin mutfağını ziyaret edip yazarın verdiği ilgili yemek tariflerini de gözden geçirebilirsiniz. Bu yemek tarifleri konularına göre kitabın aralarına serpiştirilmiş ve bazıları da günümüze uyarlanmış.Bunlar ve çok daha fazlası var bu kitapta. Mutlaka okuyun derim, çok seveceksiniz. Keyifle!

Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz

Oğlak Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz – Deniz Gürsoy

“Yeri geldiğinde, ya o kültürü tam yansıttığı için ya da ilginç olacağını düşündüğümden bazı tarifleri gizlendiği tarih çek-mecelerinden gün ışığına çıkararak kitabı okuyanın dene-mesine sundum. Bunu yaparken tarifleri bugünün diliyle kolay anlaşılabilir hâle getirmeye çalıştım ya da bu coğrafyada bulunabilir gıda maddeleriyle değiştirdim, yani uyarladım. Ayrıca kımız ve buhur suyu dışında hepsini de denedim.”

Deniz Gürsoy, Eski Taş Çağı’ndan izler taşıyan çiğ köfteden Türklerin İslam’la tanışmadan önce içtiği içkilere, yaşadığımız coğrafyada yemek kültürünün tarihin derinliklerindeki izlerini araştırıyor Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz’de…

Bu kitap Oğlak Yayınları ve Ruhu Doyuran Kitaplar‘dan biri. Siz de bu okuma projesinde bana katılın; edebiyatın ve yemek kültürünün hayatımıza neler kattığını birlikte keşfedip keyfini çıkaralım.

Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2018 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2018 boyunca birlikte yirmi enfes kitap okuyalım; hayatımıza yenilikler katacak yazarları ve kitapları birlikte keşfedelim!

Menüye dön