Stendhal – Parma Manastırı

Parma Manastırı Stendhal’ın okuduğum ikinci kitabı. İlk kitabı da elbette Kırmızı ve Siyah’tı. Kırmızı ve Siyah’ı okuduğumda hiçbir kitaptan bu kadar etkilenebileceğimi düşünmediğimi hatırlıyorum. Elbette gençtim ve çok aşıktım. Bunlar da kitabın mükemmelliğine tuz biber oldu. Parma Manastırı ise bambaşka bir konu.

Stendhal - Parma Manastırı

Asıl adı Marie-Henri Beyle olan Stendhal Parma Manastırı’nı çok kısa bir zaman diliminde yazmış. Beş yüz doksan bir sayfa olduğundan insan hemen ön yargıyla yaklaşabiliyor. Sonuç olarak kendisinin bile belirttiği birtakım eksikler var kitapta. Anlayacağınız Kırmızı ve Siyah kadar enfes bir klasik olmadı benim için. Ancak her türlü pürüzüne rağmen Parma Manastırı Balzac’ın da dediği gibi zamanının en önemli Fransız romanı.

Stendhal - Parma Manastırı

Stendhal ve beklentiler

Sanırım Kırmızı ve Siyah dolayısıyla Parma Manastırı’ndan çok şey bekledim. Kitabı sevmiş olsam da zaman zaman takip etmesi zor karakterler ve isimleri hikayeden uzaklaşmama neden oldu. Dolayısıyla istediğim gibi zevkle okuyamadım kitabı diyebilirim. Sanırım biraz daha kısa olsa çok daha enfes bir kitap olacakmış. Ancak bu bile kitabın kısaltılmış haliymiş ki Stendhal kitap kısaltıldığı için zaten mutsuz olmuş.

Parma Manastırı aristokratların hayatına ilgi duyuyorsanız sizin için vazgeçilmez bir kitap haline gelebilir. Napolyon için savaşmaya giden Fabrice del Dongo saf ve başına buyruk bir gençtir. Savaşmaya olan merakı yaşadığı birkaç maceradan sonra biter ve ülkesine geri döner. Yengesi ve yengesinin aşığının politik hilelerinden ve kendisinin şehvet dolu maceralarından dolayı bir keşmekeş içine girer. Sonrasında takip eden olaylar ise hapishaneler ve aşk ile doludur. Parma Manastırı taşkınlık, ikiyüzlülük, gençlik dolu renkli bir hikaye.

Kitabın tanıtım yazısı aşağıda;

…Balzac, ‘Parma Manastırı’nı üst üste üç kez okumuş ve “olağanüstü” diye nitelemiştir. Bir mektubunda da “Elli yıldan bu yana yayımlanmış kitapların en güzeli” diye belirtmiştir bu hayranlığını. Balzac, onu göklere çıkarırken, pek çok eleştirmen yerin dibine batırmıştır Stendhal’i. Balzac’a yazdığı mektupta “Savunduğunuz bu kitabı altmış yetmiş gün içinde söyleyip yazdırdım,” der Stendhal…

Buradan satın alın: Stendhal – Parma Manastırı

Kitap yorumu ilk olarak Can’la Bir Sene‘de yayımlanmıştır.
Ayrıca Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2015 kitaplarından biridir.

Menüye dön