Saçında Gün Işığı Jhumpa Lahiri’nin okuduğum ilk kitabı ve sanırım sonuncusu da olmayacak. Hakkında çokça şey duyduğum ve okuduğum yazarlar ve kitapları hakkında nedense hemen bir önyargıya kapılıyorum. Sanki sevmeyecekmişim gibi hissedip, kitaba ya da yazara sıcak gözle bakamıyorum. Jhumpa Lahiri de onlardan biriydi bu zamana kadar. Ancak Saçında Gün Işığı’ndan sonra bu durumu biraz daha hafifletmeye karar verdim.
Saçında Gün Işığı ve The Lowland?
Kitabın orijinal ismi The Lowland ve ben de tahmin edebileceğiniz gibi Saçında Gün Işığı da nasıl bir seçimdir diye uzun uzun düşündüm. Ancak kitabın sonuna geldiğimde anladım neden bu ismi seçtiklerini. Hiç de fena fikir değilmiş dedim ama yine de orijinal ismi de çok şey anlatıyor kitapla ilgili. Kitabın yarısını biraz geçtiğimde kardeşimin merakını gidermek için ona kısa bir özet geçmek zorunda kaldım. Kitabın aslında göründüğünden daha katmanlı olduğunu anlatmaya çalışırken anladım diyebilirim. Bir yanda Hindistan’daki Naksalit hareketi, bir yanda üç neslin iç içe geçmiş hikayesi, bir yanda aşksız bir yaşam, bir yanda aile ve bir yanda hayatın cilveleri… Saçında Gün Işığı iyi bir roman okumak isteyen herkesin beklentilerini karşılayacaktır diye düşünüyorum. Daha önce Jhumpa Lahiri okumadıysanız iyi bir başlangıç olabilir. Keyifle!
Kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Saçında Gün Işığı – Jhumpa Lahiri
“Çoğu insan kendi tercih edeceği biçimde gelişeceğini farz ederek güvenir geleceğe. Onu körlemesine planlar, mümkün olmayanı öngörür. İradenin işleyişi böyle. Hayata amaç ve yön veren şey bu. Orada olan değil, olmayan şey.”
Pulitzer Ödüllü “Dert Yorumcusu”nun yazarı Jhumpa Lahiri’den 2013 Man Booker ve National Book Award finalisti New York Times, Time, People, Goodreads, Slate, Chicago Tribune ve Kirkus’un “2013 yılının en iyi kitabı” seçkilerinde.
“Muhteşem…Lahiri karakterlerini hiçbir parmak izi bırakmadan ele alıyor.”
-New York Times-
“Etkileyici… Bir kitap okuduğunuzu unutturacak kadar samimi ve saydam.”
-Newsweek-
Adanmışlıklarla ayrılmış, trajediyle birleşmiş iki kardeş. Geçmişle lanetlenmiş bir kadın. Devrimle darmadağın olmuş bir ülke. Kendi yitmiş, bedeli kalmış bir aşk. Günümüzün en önemli yazarlarından Pulitzer ödüllü Jhumpa Lahiri’den, üç nesil ve iki ülkeye yayılmış büyüleyici bir roman.
Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2015 kitaplarından biri!