Matisse Öyküleri A. S. Byatt’ın okuduğum ikinci öykü kitabı oldu. Her öyküsünde bu yazarın neden bu kadar çok sevildiğini bir kez daha anlıyorum. Şu sıralar özellikle ressamlar üzerinde yoğun çalışmalara başlamışken Matisse Öyküleri’ni okumak şahane oldu diyebilirim. Kitap Matisse hakkında hiçbir şey bilmeseniz de rahatça okunabiliyorken, Matisse resimlerine biraz aşinaysanız daha keyifli hale geliyor. Aşina olmasanız bile bahsedilen resmi hemen internetten bulabileceğiniz için hiçbir sorun yok. Üşenip bakmasanız bile, öykülerin her biri zaten o kadar etkileyici ki güzel bir sanat eserine bakmış kadar mutlu ediyorlar insanı.
Matisse Öyküleri
Bu küçük kitapta 3 adet öykü bulunuyor. İlk öyküde bir kuaförü ve devamlı müşterisi arasındaki hikaye var. Sonu öylesine etkileyici ki çarpılmışa dönüyor insan. Benim favorim ise ikinci öykü. Hikayenin Matisse ile ilgisi bir yana, karakterleri insanı çok etkiliyor. Yalnızlık, arkadaşlık, aşk ve bakış açısı üzerine çok düşündürtecek sizi. Üçüncü öykü ise mükemmel betimlemeler içeriyor. Şahane bir Çin restoranında geçen öykü iki kişi arasındaki konuşmadan ibaret olsa da insanı hemen kavrayıveriyor. A. S. Byatt mükemmel bir öykücü. Kelimleri nasıl kullanacağını çok iyi bilen bir yazar ve ucundan da olsa sanatla haşır neşir bir kitap istiyorsanız mutlaka okuyun.
Tanıtım yazısı;
Okurlarımızın daha önce Bülbülün Gözündeki Cin adlı öykü derlemesiyle tanıdığı usta hikâyeci A.S. Byatt, bu kez Matisse’in yaşamını ve sanatını eksen alan üç öyküsüyle karşımıza çıkıyor. Öykülerde Matisse’in kendisi yok; ama her öykü ona bağlanıyor.
Birinci öyküde, duvarında bir Matisse röprodüksiyonunun asılı olduğu berber dükkânının sahibi, Matisse’in çizdiği kadınlarla kendi karısı arasında olumsuz bir benzerlik buluyor ve karısına ihanetinin mazereti olarak bu benzerliği kullanıyor.
İkinci öykü, Matisse’in yapıtlarındaki renk coşkusunu kavrayarak o yolda yürümeye çalışan bir ressamla, Matisse’in adını bile bilmediği halde aynı renk çılgınlığını uygulayan evdeki hizmetçinin deneyimlerini aktarıyor.
Üçüncü öykü ise Matisse konusunda tez hazırlayan bir üniversite öğrencisi ile tez danışmanı profesör arasında geçenleri anlatıyor.
Sunday Times eleştirmeni Peter Kemp’in dediği gibi: “Matisse Öyküleri, bir boya kutusu patlamışçasına imgelemimizin retinasına çarpıyor.”
Buradan satın alın: A. S. Byatt – Matisse Öyküleri
Kitap yorumu ilk olarak Can’la Bir Sene‘de yayımlanmıştır.