Ryunosuke Akutagawa – Kappa

Ryunosuke Akutagawa, Japonya’nın ünlü Akutagawa Ödülü‘nün isim babası, daha önce de okuduğum ve sıradışılığına anında aşık olduğum bir yazar. Kappa adlı öyküsü ile de dehasının doruklarında gezdiğini düşünüyorum. Gerçi 35 yıl süren hayatı boyunca 150’den fazla kısa öykü yazdı, hepsini okumadan böyle bir yorum yapmak çok da doğru olmaz sanırım.

Ryunosuke Akutagawa - kappa

Kappa, Japon folk kültüründe yer alan bir yaratık, nehir çocuğu anlamına geliyor. Ryunosuke Akutagawa da Kappa adlı romanında kappalar arasına düşen bir adamın hikayesini anlatıyor. Tabi, devlete, insanlığa, aile ilişkilerine, sansüre ve daha nicesine yapılan eleştirileri de bulmak size kalıyor. Dahiyane bir kitap Kappa, Akutagawa ise bana öykü sevdiren yazarlarda ilk beşte. Rashomon hakkında yazdığım yazıdan da anlaşılacağı üzere, daha çok Akutagawa göreceğiz ilerde.

Kappa
Akutagawa Ryunosuke

Ryunosuke Akutagawa’nın Boğaziçi Üniversitesi Vakfı Yayınevi’nden çıkan Kappa adlı kitabının tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya. Keyifle ve muhakkak okuyun!

Kahramanımız bir gün dağa tırmanmak için sisli bir havada yola çıkmıştır. Ormanda tesadüfen bir kappa ile karşılaşır ve onu kovalamaya başlar. Tam yakalayacağı sırada derin bir çukura yuvarlanır ve bayılır. Kendine gelip gözlerini açtığında Kappalar Ülkesindedir. Özel bir yasayla kendisine vatandaşlık hakkı verilir. Kappa dilini öğrenir ve orada yaşamaya başlar. Kappalar Ülkesindeki pek çok gelenek insanların dünyasından farklıdır…
Kappa, Japonca sözlüklerdeki tanımına göre bu ülkenin nehirlerinde yaşayan, el ve ayakları perdeli, kafalarının üst kısmı tabak gibi düz, hayali varlıklardır.
Akutagava bu hikâyesinde, idealindeki dünya ile gerçek dünya arasındaki farkı hicve başvurarak anlatır. Değinmediği siyasal, toplumsal ve psikolojik sorun yok gibidir. Yapıtta toplumsal değerlerin göreceli oluşu, savaşın anlamsızlığı, kapitalizmin acımasızlığı, ekonomik sömürü, işçi kıyımları, kadın-erkek ilişkilerinin çarpıklığı, sanatçıların kibri, aydınların yalnızlığı, sansürlerin saçmalığı, ailevi ilişkilerdeki duygusal sömürü dile getirilmekte; din, edebiyat, parapsikoloji, basın-yayın gibi pek çok konu birbiri ardınca ilginç olaylar silsilesi içinde ele alınmaktadır.
Kappa yazılalı 83 yıl geçmiştir, fakat günümüz insanı hâlâ kendisini ve kendi sorunlarını Kappanın satırları arasında görebilir.

Comments are closed.

Menüye dön