Roberto Bolano – Uzak Yıldız

Roberto Bolano ve Uzak Yıldız hakkında söyleyeceklerime başlamadan önce Roberto Bolano’yu uzun zamandır okumak istediğimi belirtmem gerek. Yine bir kitapçı seferinde arkadaşlarla konusu açılınca 2666 yerine Uzak Yıldız’ı aldım. 2666 ile Bolano hikayesine başlamamamın sebebiyse kitaplardan ne kadar etkilendiğimi bilen bir arkadaşın tavsiyesindendir. Bu konuya 2666’yı (her şeye rağmen) okuduğumda tekrar değineceğim. Şimdi tekrar Roberto Bolano ve Uzak Yıldız’a dönelim.

Roberto Bolano Uzak Yıldız

Roberto Bolano beklediğimden çok daha şahane bir yazar çıktı. Okuru nasıl etkileyeceğini, nerede ne zaman nasıl vuracağını çok iyi biliyor. Uzak Yıldız’ın bazı karakterleri ise bu zamana kadar hiç görmediğim türden. Bol rüzgarlı, iri iri dolulu bir kitap bu, Şili’de darbe dönemine farklı bir bakış açısıyla göz atmak isterseniz mutlaka okuyun. Kendi adıma Bolano’nun diğer kitaplarını da muhakkak okuyacağım, size de öneririm.

Roberto Bolano

Roberto Bolano’nun Metis Yayınları’ndan çıkan Uzak Yıldız kitabının tanıtım yazısı aşağıdai almak için de buraya! Keyifle!

Şili’de Pinochet darbesiyle değişen hayatları genç edebiyatçıların gözünden anlatıyor Uzak Yıldız. Darbe sırasında edebiyat atölyelerinde seslerini bulmaya çalışan genç solcu şairler olan kahramanlarımız, darbeyle birlikte korkunç acılarla yüz yüze kalıyorlar. Oysa edebiyat atölyesinden tanıdıkları tuhaf bir alaylı şair, darbenin ertesinde sanatına yeni açılımlar buluyor; şiddetle halkını katleden darbe rejiminin ruhuna tamamen uyan, tüyler ürpertici, dehşet dolu yeni bir “şiir” yaratıyor.

Roberto Bolaño’nun pek çok yapıtı gibi otobiyografik özellikler taşıyan bu roman, hem darbenin meşrulaştırılması, işbirlikçilik, bir toplumun dönüşümleri üzerine hem de şiirsel biçim, sanatın etkileri, şiirle siyasetin ilişkisi, edebiyat eleştirisinin anlamı gibi konular üzerine pek çok soruyla baş başa bırakıyor okuru.

← Önceki yazı

Comments are closed.

Menüye dön