Robert Walser – Jakob von Gunten

Kafka’yı etkilemiş büyük yazar olarak tanıtılan Robert Walser’i merak etmemek elbette saçma olurdu. Kesin çevirisi yoktur diye soruşturmaya başlamıştım ki Doğan Kitap tarafından çevrildiğini gördüm. İstiklal’deki dükkanıyla kitap severlere enfes saatler sunan Robinson Kitabevi’nin şahane çalışanları sayesinde bulmuştum bu kitabı, o açıdan da yeri çok ayrıdır bende.

Robert Walser

Jakob von Gunten’in  çevirisi gayet güzel, insanı hiç zorlamıyor. İsviçreli yazar Robert Walser ise hemen sevebileceğiniz bir karakter yaratmakla hiç uğraşmamış, onu da hemen belirteyim. Kitaplıkta olması gereken bir kitap bu. Geç kalmadan Jakob von Gunten ile tanışın, günlüğünü okuyun derim. Karşınızda öyle sıradan bir roman yok, değişik bir şeyler okumaya hazır olun ve elinizden geldiğince hoşgörülü olun. Böyle yaparsanız daha çok keyif alırsınız.

Robert Walser ve ilginç hayatı

Robert Walser ise gerçekten oldukça ilginç bir yazar. Sadece yazarak geçimini sağlayamadığı için asistanlık, kasaplık yapmış ve diğer az getirisi olan birçok ek işte çalışmış. Edebi kariyerinde kazandığı erken başarıya rağmen eserlerinin popülaritesi zaman içinde azalmış, maddi açıdan çok zor bir durumda kalmış ve sonunda sinir krizi geçirmiş. Bol bol uzun yürüşlere çıkan yazar, hayatının geri kalanını sanatoryumlarda geçirmiş. Biri hastanedeyken ziyaretine gitmiş ve ona yazılarının nasıl gittiğini sormuş. Robert Walser de o ünlü cevabını vermiş: “Buraya yazmaya gelmedim, buraya deli olmaya geldim.” Bu yazarın yazdığı şeyler okunmaz da ne yapılır sorarım size. Zamanında Kafka’dan daha ünlü olan, Herman Hesse, Stefan Zweig gibi çoğu ünlü yazar tarafından hayran olunan Robert Walser’i en kısa zamanda keşfesin derim. Geçtiğimiz günlerde eski yazılarımdan birini incelerken gözüme takıldı, deli yazarlara ayrı bir sevgi duyuyorum yazmışım. Robert Walser de elbette bir istisna değil.

Kitap online satış sitelerinde tükenmiş görünüyor, kitapçılarda bulunabilir diye düşünüyorum. Aramaya değer. Keyifle!

“Eğer Walser dünyayı yönetenler arasında yer alsaydı, artık savaş çıkmaz, onu yüz bir kişi okusa, dünya daha yaşanası bir yer olurdu.”
Herman Hesse

“Peri masallarının bittiği yerde, Robert Walser başlar.”
“…O Franz Kafka’nın en sevdiği yazarlardan biridir.”
Walter Benjamin

“Robert Walser’in sanatının ahlaki temelinde güce ve hakimiyete karşı gelme yatıyor. Gerçekten muhteşem ve yürek paralayan bir yazar.”
Susan Sontag

“Robert Walser kadar özgün bir karakteri hiçbir edebiyatçı yaratamazdı.”
Elias Canetti

← Önceki yazı
Menüye dön