Okumadığınız İçin Teşekkürler – Dubravka Ugresiç

Okumadığınız İçin Teşekkürler Dubravka Ugresiç’in 2001’de yayımladığı ancak dilimize yeni çevrilmiş bir kitabı. Kitap, yazarın neden bu zamana kadar dilimize çevrilmediğinin çok hoş bir özetini sunuyor. Elbette bu konuyu asla ele almasa da, kitap bittiğinde bunca yıl sonrasında ancak çevrilmesinin nedenini çok net anlıyorsunuz.

Okumadığınız İçin Teşekkürler Dubravka Ugresic

En butiğinden en büyüğüne tüm kitapçılarda çok satanlar köşesine bir göz attığınızda gördüğünüz isimler sizi şaşırtıyorsa bu kitap tam size göre diyebilirim. Tanrım bu kitap bırak çok satmayı en başında neden basıldı ki? İnsanlar neden bunları okuyor? Ne oldu da bunları okur hale geldik? Gerçekten daha iyi seçeneklerimiz yok mu? Bu ve benzeri sorular sizin de kafanızdan çokça geçtiyse Okumadığınız İçin Teşekkürler adlı müthiş kitabı okumanız gerekiyor. Nedenlerini çok hoş bir şekilde anlatmakla kalmayıp fazlasını da veriyor.

Okumadığınız İçin Teşekkürler ve eleştiriler

Aynı zamanda Dubravka Ugresiç’in eleştirilerini okumak da ayrı bir zevk. O kadar ince ince işlemiş ki zekasına hayran kalmamak elde değil. Okurların ve yazarların üstlerine atılan görevleri onun gözünden okuyunca aydınlanma yaşıyor insan. Yazar bir yandan gülmenizi sağlarken bir yandan da başımıza geleneleri acımasızca anlatarak aptal gibi hissetmenizi sağlayabiliyor. Bu kitapla yayıncıların kara listesine girdiğini belirten Ugresiç gerçek okurların da gönlünde kocaman bir yere girdi diyebilirim. Basılan kitaplara, yazarların verdiği röportajlara, fotoğraflarına artık bambaşka gözlerle bakacaksınız. Ne yapın edin, mutlaka okuyun bu kitabı!

Okumadığınız İçin Teşekkürler Dubravka Ugresic

Kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Okumadığınız İçin Teşekkürler – Dubravka Ugresiç

Neden kitapçı raflarını giderek artan sayıda “kötü kitap” doldurmaya başladı? Neden okur “iyi edebiyat”a sırt çeviriyor? Gün geçtikçe neden daha çok yazar şuh pozlar veriyor? Yayın dünyasında bu ve benzeri soruların giderek daha çok dillendirilmeye başladığını görüyoruz. Sakın kitabın metalaştığı, değerlerin aşınıp her şeyin piyasanın acımasız kurallarına terk edildiği bir dünyanın kaçınılmaz bir sonucu olmasın bu!..

Okumadığınız İçin Teşekkürler adlı kitabında Dubravka Ugresiç, Doğu Avrupalı bir Hırvat yazar olarak çuvaldızı kendine iğneyi dünya kitap piyasasına batırarak, günümüz yayıncılığını mercek altına alıyor ve diyor ki:

Eğer Thomas Mann bugün yazmış olsaydı ABD’de kitabını basacak bir yayınevi bulamazdı; ona kitaplarının yeterince seksi olmadığı söylenirdi.

Oyuncul ama sert eleştirilerini yönelttiği yayın dünyasında, ajansların, editörlerin, süpermarketlere dönen kitapçıların, dağıtımcıların günümüzdeki durumunu gözler önüne seriyor Ugresiç. Bir kitap fuarını ziyaret eden Joan Collins örneğiyle, yazarların yazarlık meziyetine değil şöhretine, hatta “et”ine bakıldığını, kitap fuarlarının kitapla alakasının kalmadığını, editörlerin yazarların yerine geçtiğini, herkesin yazar olduğunu ve dolayısıyla yazar olmanın anlam ve önemini yitirdiğini anlatıyor.

Bakın diyor bütün dünyadaki “çoksatar” listelerine, ilk sıralarda edebiyat yapıtları yerine çok büyük bir ihtimalle bu büyük şovun bir parçası olarak üretilmiş kitapları görürsünüz.

Okumadığınız İçin Teşekkürler bir bakıma liberal kapitalist dünyanın kültüre, insana ama özellikle de kitaba ne yaptığının hikâyesidir.

Menüye dön