Northanger Manastırı – Jane Austen

Northanger Manastırı Jane Austen’ın 1798 ve 1803 yılları arasında yazdığı ilk romanı. Gotik türde yazılan roman bir büyüme hikayesini farklı temalarla işliyor. 17 yaşındaki Catherine’in Bath sosyetesine girmesi ve Northanger Manastırı’na gitmesiyle başına gelenleri anlatıyor. Bath popüler bir İngiliz kasabası ve Northanger Manastırı da kitaptaki en zengin ailelerden birinin şahane evi. Catherine gezilerde bol bol yeni insanlar ile karşılaşıyor, aşık oluyor ve insanlar hakkında birçok şey öğreniyor. Kitaba yüzeysel bir şekilde değinecek olursak konu kısaca bu.

Northanger Manastırı Jane Austen

Northanger Manastırı Jane Austen’in ilk romanı olsa da ölümünden sonra, 1818’e kadar yayınlanmadı. Hatta bu kitaptan sonra yazdıkları çoktan yayınlanmışlardı. Jane Austen’in okuduğum ilk kitabı olduğundan diğerleri hakkında şimdilik kişisel bir yorum yapamasam da, çoğu kaynakta gördüğüme göre önceki kitapları (yayınlanma sırasına göre) çok daha olgunmuş. Umarım öyledir. Northanger Manastırı’nda yıllardır dinlediğim Jane Austen efsanesini yakalayamadığımı düşünüyorum.

Northanger Manastırı ve işlenen temalar

Yine de insanı güldüren ve düşündüren bir şeyler var Jane Austen’in bu romanında. İşlediği konular şimdilerde bile işe yarar cinsten. Yüksek sosyetenin entrikaları ve hayli sıkıcı hayatı hemen göze çarpıyor. Eş seçimindeki kriterler ise o zamandan bu zamana çok değişmedi sanırım. Hatta Jane Austen çağımızda yaşasaydı feminist diye yerden yere vurulur, sosyete tarafından taşa tutulur, bir türlü yerini bulamazdı. Gotik temasının ucundan kıyısından da olsa işlendiğini görüyoruz. Ben her şeyden korkan bir insan olduğumda elbette bazı bölümlerde korktum ancak siz normal insanlar çok bir şey beklemeyin derim. Kurgu kitaplar okuyan ve bundan hayli etkilenen bir genç olan Catherine aracılığı ile gerçek hayat ve kurguyu karıştırmamak gerektiğini anlıyoruz. Bir de tabi her şeyin güllük gülistanlık olduğu evinden çıkıp bambaşka bir hayata karışan genç bir kızın insanların neden bu kadar saçma sapan davrandığını anlamaya çalışmasıyla masumiyetimiz de gidiyor, büyüyoruz. Bir de Jane Austen’in ince ince işlediği toplum eleştirilerini okuyup eğleniyoruz. Çok fazla beklentiye girmeden okursanız sanırım hoş bir Jane Austen kitabı olabilir Northanger Manastırı. Keyifle!

Northanger Manastırı Jane Austen

İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Jane Austen – Northanger Manastırı

Jane Austen (1775-1817): Kırk iki yıllık sade ve gözden uzak yaşantısına karşın yazdıklarıyla İngiliz edebiyat tarihinin bir kült romancısı olmayı başardı.

Eserlerinde sıradan insanların gündelik yaşamını derin bir gözlem gücüyle ele aldı. Taşra hayatını, genç kız masumiyetini ve aile değerlerini zarif olduğu kadar ironik üslubuyla işledi. Güçlü kadın karakterlerin başrolü oynadığı romanlarının tümü sinemaya uyarlandı.
Northanger Manastırı Jane Austen’ın yayımlanmak üzere tamamladığı ilk romanıdır. Yapısal sağlamlığıyla çağdaş eleştirmenlerin de hayranlığını kazanan eser yazarın ölümünden sonra 1817 yılında yayımlandı.

Menüye dön