Nevin Halıcı ülkemizin önde gelen Türk Mutfağı ve kültürü duayenlerinden biri. Hakkında yapacağınız kısa bir araştırma, sizi saatler sonra ben buraya nasıl geldim dedirtecek kadar derinlere yollayabilir. Yurt dışında da Sufi Cuisine (Mevlevi Mutfağı) adlı kitabıyla tanınan yazarın eserlerinin yemekle ilgisi olan olmayan herkesin çok hoşuna gideceğini düşünüyorum. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü ve Yemekleri de özellikle bu bölgeyle ilgilenen herkesin bayıla bayıla okuyacağı bir kitap olacak.
Nevin Halıcı kitapta yer alan yemek tariflerini her şehirde en az yirmi beş yıldır yaşayan ya da o şehirde doğmuş, yaşı ellinin üzerindeki kadınlar ve erkeklerin yaptığı yemekler için de erkekler ile görüşerek edinmiş. Anlayacağınız bu kitabın oluşmasında büyük bir emek ve bolca araştırma var. Yemek tarifleri kısmına geçmeden önce kitabın ilk kısmında bu bölgenin yemek kültürü üzerine gerçekten çok hoşunuza gidecek bilgiler yer alıyor. Düğünlerde, ölümlerde ve bayramlarda hangi ilde hangi yemekler yapılır? Neyle birlikte ve nasıl sunulur? Tüm bunların yanı sıra bu bölgeye ait özel günlerin nasıl kutlandığına dair bilgiler de edineceksiniz. Ben çoğunda bol bol kahkaha attım ve eşimle de paylaştım. Bazı illerimizde damat ya da damat tarafı olmak gerçekten çok zor! Oturup bir baklava açacak kadar yetenekli olmasam da (kim bilir, belki ileride) bu kitaptaki yemeklerin çoğunu rahatlıkla yapabileceğimi düşünüyorum. Emin olun ben bile böyle diyorsam herkes bu tarifleri yapabilir. O kadar kolay bir şekilde anlatılmış ve standart hale getirilmiş ki, gerekli malzemeleri bulduktan sonra hemen yapmaya başlayabilirsiniz. Ben özellikle et ve tahıllı tariflere bayıldım. Tatlılar ise dillere destan! Keyifle ve afiyetle!
Kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Nevin Halıcı – Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü ve Yemekleri
Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak mutfaklarından sofralarınıza…
Var olan kültürel değerler kaydedilmedikçe kaybolmaya, kaydedilen değerler günümüz şartlarına uyarlanmadıkça gerilemeye mahkûmdur. Anadolu coğrafyasının yemek kültürünün araştırılması, değerlerin ortaya konulması ve elde edilen yemek tarifelerinin standartlaştırılarak gelecek kuşaklara aktarılması mutfak kültürümüz açısından son derece önemlidir.
Amacımız Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yemek ve mutfak kültürü kapsamında geleneksel yemek alışkanlıklarının tespiti, özgünlüklerin, farklılıkların ve ortaklıkların gün yüzüne çıkartılması, bölge yemeklerinin derlenmesi ve özel olarak da bu kültürün ve uygulamaların gelecek kuşaklara ulaştırılabilmesi için kaynak kişilerce verilen özgün yemek tarifelerinin standartlaştırılmasıdır.
“… Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin, coğrafi şartların oluşturduğu kendine özgü bir mutfağı vardır. Coğrafyasının ve tarihinin kendisine kazandırdığı çoğul, çok boyutlu, çoklu kültürü ve yaşama desenlerini, sosyal hayatının her alanında bugün de tüm canlılığıyla sergilemektedir. Bu kültürün yansıdığı alanlardan biri de yemek ve mutfak kültürüdür.
Binlerce yıllık bir yemek kültürünün yaşayan ögelerini tespit eden ve geleceğe taşıyan bir anahtar olma özelliğindeki bu kitap sayesinde bölgenin mutfak kültürünün ve özgün yemeklerinin uygulanabilir özellikleriyle, ciddi ve güvenilir bir şekilde kayıt altına alınmış olması da kültürümüz adına ayrıca memnuniyet verici bir durumdur.”
-Prof. Dr. Nilgün Çelebi-
Bu kitap Oğlak Yayınları ve Ruhu Doyuran Kitaplar‘dan biri. Siz de bu okuma projesinde bana katılın; edebiyatın ve yemek kültürünün hayatımıza neler kattığını birlikte keşfedip keyfini çıkaralım.