Nehir Tanrısı Wilbur Smith’in en çok satan ve dolayısıyla en popüler kitaplarından biri. Altı kitaptan oluşan Eski Mısır serisinin de ilk kitabı. Elizabeth Peters‘ın Amelia Peabody serisini okumaya başladığımdan beri Eski Mısır hakkında daha fazla roman okumak istiyordum. Sanırım yaz ayları için bu seriden daha iyisini bulamazdım.
İngiliz yazar Wilbur Smith bu zamana kadar okuduğum en ilginç yazarlardan biri. Kitaplarından çok kendi hayat hikayesini okumayı seviyorum desem abartıyor sayılmam. Ancak Nehir Tanrısı deniz, kum, güneş ve tatilde oynanan tüm oyunlar arasında şıp diye okuduğum, gayet sürükleyici bir roman oldu. Eski Mısır ve maceradan hoşlanıyorsanız bu kitabı sevmemek için bir nedeniniz olmayacak emin olun.

Gayet sevimli ve birçok açıdan yetenekli bir köle olan Taita’dan dinliyoruz olanları. Tanrılar genç ve yakışıklı savaşçı Tanus’a Mısır’ın geleceğini değiştireceğini söylemişlerdir. Ancak aynı tanrılar onun hayatta tek istediği şeyi, hayatının tek aşkı Leydi Lostris’i ona yasaklamışlardır. Leydi Lostris ülkenin geleceğini ve sürekliliğini elinde tutarken, hayatın ona sunduğu tüm zorlukları Tanus’a olan sevgisi ve kölesi Taita’nın yardımı ile atlatabilecektir.
Her macera kitabında olduğu gibi bu kitapta da aynı şeyi söyleyeceğim; evet çok sürükleyici ve çok eğlenceli. Üzerine bir de Eski Mısır’ın gerçek bir parçasını enfes bir hikayeyle anlatıyor olmasına ayrıca hayran kaldım. Tahmine edeceğiniz üzere edebi açıdan pek doyurucu değil. Ama pek de umurumda değil açıkçası. Sayfaların arasına giren kumlar ve iskambil kağıtları yeterince keyiflenmeme yetti. Devam kitaplarını okumak için şimdiden sabırsızlanıyorum. Size de öneririm. Keyifle!
Altın Kitap’tan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Nehir Tanrısı – Wilbur Smith
Eski Mısır’ın görkemli tarihinde adı bilinmeyen ama krallığın geleceğini değiştiren pek çok kahraman yaşadı.
Sürüp giden gizli hayatlarında kimi zaman entrikalar, kimi zaman büyük kahramanlıklar ve ölümsüz aşklar yaşadılar. Tüm o kahramanların içinde biri vardı ki neredeyse bütün Mısır tarihi içinde önemli bir rol oynadı.
Acılar içinde geçen yaşamına rağmen iyi niyetini asla yitirmedi. İçinde sakladığı derin bilgiler ve gizli güçler onu Mısır’ın geleceğine taşıdı.
O Taita’ydı. Firavunun büyücüsü, şifacısı ve kızının öğretmeni…
Taita’nın görünmez parmakları Eski Mısır’ı şekillendirirken bizler tüm bilgilerimizi gözden geçirmek zorunda kalacağız.