Nasıl Yaşanır ya da Bir Soruda Montaigne’in Hayatı

Nasıl Yaşanır ya da Bir Soruda Montaigne’in Hayatı, Sarah Bakewell’in enfes bir şekilde kaleme aldığı ve hatta ödül de kazanmış bir kitabı. Kitaplık Kedisi 2015 Reading Challenge’ın ilk maddesi için seçmiştim, iyi ki seçmişim! Uzun zamandır bu kadar iyi bir biyografi okumamıştım.

Nasıl Yaşanır ya da Bir Soruda Montaigne'in Hayatı

Nasıl Yaşanır ya da Bir Soruda Montaigne’in Hayatı

Nasıl Yaşanır ya da Bir Soruda Montaigne’in Hayatı, nasıl yaşanır sorusuna yirmi cevap veriyor ve bu cevaplar eşliğinde Montaigne’in hayatını anlatıyor. Montaigne’in Denemeler’i nasıl ve ne zaman yazdığına dair ayrıntılı bilgiler edinirken, kitabın günümüze kadar başından geçenleri de okuyorsunuz. Kitabı okurken de dönüp dönüp kendi hayatınıza bakarken buluyorsunuz kendinizi. Bu tesadüf eseri filozofun ilginç yaşamı ve hayata bakış açısı insanı hem çok etkiliyor hem de düşündürtüyor. Montaigne’nin Denemeler’ini okumadıysanız, bu kitabı okuduktan sonra okuyun derim. Eğer okuduysanız ve üzerinden uzun zaman geçtiyse bu kitabı okuyunca Denemeler’i tekrar okumak isteyeceksiniz. İyi bir biyografi okumak istiyorsanız kaçırmayın derim. Keyifle!

Montaigne bugün yaşıyor olsaydı, muhtemelen çok çalışkan bir blogger olurdu.

Nasıl Yaşanır ya da Bir Soruda Montaigne'in Hayatı,

Domingo Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Nasıl Yaşanır ya da Bir Soruda Montaigne’in Hayatı – Sarah Bakewell.

“Montaigne okurken aniden kitabı kapatıp şu soruyu kendine sormayan varsa alnını karışlarım: ‘Benim hakkımda bu kadar çok şeyi nereden biliyor?”
-Bernard Levin
The Times –

Montaigne’i çocuklar gibi oyalanmak için ya da hırslı tipler gibi bir şeyler öğrenmek için okuma; hayır, onu yaşamak için oku.
-Gustave Flaubert-

Tutku ve akılla yazılmış muhteşem bir kitap.
-Nick Hornby –

Biz paylaşım sevdalısı sosyal medya çağı insanları için tuhaf gelebilir ama cümle âleme karşı kendinden bahsetme ve böylece başkalarının hayatlarına ayna tutma fikri en baştan beri yoktu. Birilerinin bunu “icat etmesi” gerekti: O kişi bugün “ilk modern insan” ve “bloggerların atası” gibi tanımlarla anılan Rönesans asilzadesi Michel Eyquem de Montaigne’di.

Tür tür insanla nasıl geçinilir, sevilen birinin kaybı nasıl atlatılır, ağlayan komşu nasıl teselli edilir, insan kusurlarıyla nasıl barışır? Ona göre bunların hepsi, yanıt arayan o büyük sorunun türevleriydi: Nasıl yaşanır? Montaigne bu soruya kendi yaşadıklarını ve hissettiklerini yazarak cevap aradı. Ahkâm kesmedi, “şöyle yapmalısınız” demedi. Dürüstçe kendini anlatırken, bize kendimizi anlatmayı başardı, insanlar onu anlamaya çalışırken, kendilerini anladıklarını fark ettiler. Denemeler çıktığı anda bir çoksatan oldu. Pascal’dan Virginia Woolf’a, Nietzsche’den Zweig’e kadar pek çokları onu bir kitaptan çok bir hayat arkadaşı olarak gördü. Dört yüz sene sonra bugün bile dost arayan okurlar tekrar tekrar Denemeler’in sayfalarını ziyaret ediyorlar.

Düşünceleri zamanını aşmış Montaigne’i kendi yaşadığı döneme hapsetmeyi reddeden Sarah Bakewell, kendisine pek çok övgünün yanı sıra Ulusal Kitap Eleştirmenleri Ödülü’nü de kazandıracak yepyeni bir biyografi formu geliştiriyor; nasıl yaşanır sorusu çerçevesinden, bize hem Montaigne’in iyi yaşamak üzerine fikirlerini, hem onu bu fikirlere ulaştıran hayat öyküsünü, hem de kendinden sonraki nesiller üstündeki etkisini sunuyor.

2010 Ulusal Kitap Eleştirmenleri En İyi Biyografi Ödülü’nü alan kitabın yazarıyla yapılan röportajı aşağıda izleyebilirsiniz.

NASIL YAŞANIR ya da Bir Soruda Montaigne’in Hayatı from domingoyayinevi on Vimeo.

Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2015 kitaplarından biri!

Menüye dön