Mutlak Mutluluk Bakanlığı Arundhati Roy’un aradan yirmi yıl geçtikten sonra yazdığı ikinci romanı. İlk romanı Küçük Şeylerin Tanrısı ile 1997’de Booker Prize ödülünü alan yazar bu yeni romanında parçalanmış bir hikayeyi, Hindistan’ı, mutsuzluğu ve umutsuzluğu anlatıyor.
Mutlak Mutluluk Bakanlığı Hindistan’ın kalabalık sokaklarından, yeni şehirlerin pırıl pırıl yollarına, dağlardan mezarlıklara ve türlü türlü yerlere yayılan bir roman. Hindistan’da üçüncü cinsiyet olarak kabul edilen hicralardan biri olan Encüm’ün bir hicra evine gitmesiyle başlıyor kitap. Encüm buradaki hayatına kısa sürede alışırken, hayatı biraz daha karmaşıklaştığında bir mezarlığı kendine mesken ediniyor. Kendi gibi sıra dışı insanları elbette bu mezarlık bir mıknatıs gibi çekiyor. Mezarlık içinde yer alan bu evde yetimler, aktivistler, hayvanlar, Keşmirli özgürlük savaşçıları ve Encüm gibi diğer hicralar yalıyor; daha önce kimse tarafından istenmeyen, bir yere sığamayan herkes bu evde toplanıp, kendi kişilikleriyle barış içinde yaşayabiliyor. Sonra hikayenin başka bir yerinde garip ve hafızalardan silinmeyen Tilo ve ona aşık adamlardan biri olan Musa ile tanışıyoruz. Ve daha nicesi ile…
Kitabın ilk bölümlerini o kadar büyük bir zevkle okudum ki ilk iki yüz sayfayı bir çırpıda bitiriverdim. Ancak daha sonra kitap yavaş yavaş okunmaz bir hale geldi benim için. Belli bir yerden sonra ne okuduğum karakterlere ısınabildim ne de yaşanan şeylere ilgi gösterebildim. Bunun sebebi de aslında bunca sayfalık kitap boyunca hiçbir şey olmaması. Yani elbette bir şeyler oluyor ancak devamı gelen bir hikaye mevcut olmadığından tam bir şeye bağlandığınızda bir bakıyorsunuz bambaşka bir yerde bambaşka bir şeyden bahsediyor yazar. Kitabın sonlarını gerçekten söylene söylene okurken şunu düşünmeden edemedim; keşke Arundhati Roy kitaptan iki yüz ya da üç yüz sayfayı çıkarsaydı da ortaya daha derinlikli, daha keyifli bir kitap çıksaydı. Şimdiki haliyle ne yazık ki pek sevilesi ya da zevkle okunası bir kitap olmamış bu. Şimdiki zamanın Hindistanı ile ilgileniyor ve Roy ne yazsa okurum diyorsanız yine de göz atın derim.
Can Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Mutlak Mutluluk Bakanlığı – Arundhati Roy
Parçalanmış bir hikâye nasıl anlatılır?
Yavaş yavaş hikâyedeki herkese,
Hayır,
hikâyedeki her şeye dönüşerek.