Mevlana – Geçmiş ve Şimdi, Doğu ve Batı Franklin Lewis özenerek yazdığı her sayfasından belli olan oldukça kapsamlı bir Mevlana biyografisi. Eğer siz de Mevlana ile ilgileniyor ve yazdıklarını okumadan önce onu daha iyi tanımak ve hem ülkemizde hem de dünya çapında eserleriyle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi almak istiyorsanız bu kitap tam size göre.
Mevlana – Geçmiş ve Şimdi, Doğu ve Batı on beş bölüm ve yedi yüz doksan sayfada çok geniş bir Mevlana biyografisi sunuyor. Ondan öncekiler, ondan sonrakiler, Şems ve zamanının ileri gelenleri hakkında çokça bilgi edinip üzerindeki etkilerini de görebilirsiniz. Şiirleri, metinleri ve dünya üzerindeki çevirileri hakkında da birçok bilginin yer aldığı kitapta, hangi ülkelerde kimlerin Mevlana üzerine çalıştığını, Mevlevi tarikatının tarihini ve şimdiki yerini de okumak mümkün. Ben en çok Mevlana’nın Batı’daki etkisine şaşırdım. Sandığımdan çok daha eskilere dayanan bir merak var Mevlana’ya ve şimdiki popülerliğine de bakacak olursak dünya var olduğu sürece Mevlana aşkı da çoğalıp gidecek diye düşünüyorum. Gerçekten çok kapsamlı, objektif ve iyi bir kitap bu. Meraklılarının da çok seveceğine eminim. Keyifle!
Kabalcı Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Mevlana – Geçmiş ve Şimdi, Doğu ve Batı – Franklin Lewis
Miladi takvime göre 30 Eylül 1207 tarihinde doğan Mevlânâ’yı 800 yıl sonrasında bile dünyanın en önemli ve etkili kültür simgelerinden biri haline, dünya tarihinde eşine rastlanamayan bir hoşgörü ve evrensellik anıtı haline getiren şey neydi? Kim olursan ol, hangi dilde konuşursan konuş, ama “dilsizlerin dilini öğren” diyen bir şairin, yedi yüzyılı aşkın bir zaman boyunca Bosna’dan Hindistan’a kadar uzanan geniş bir coğrafyada yaşayan okurların yüreklerinde hep canlı kalmasını ne sağladı? Ey harfle ses arasında kokuşup kalan, sonra da Tanrı’yı dilsiz zanneden! Ne dediysem, ne söylediysem kendime dedim ben! Araştırmacıların son yarım yüzyılda insan olarak Mevlânâ’nın daha tarihsel gerçeklere dayalı hikâyesini oluşturmaya çalışmalarına karşın henüz onun hakkında mevcut bilgilerin tümünün özenli bir şekilde incelenmesini üstlenen olmadı. Franklin Lewis’in Mevlânâ’sı her geçen gün daha da büyüyüp güçlenen bu efsanenin ve adını verdiği tarikatın arkasındaki ismi tüm yönleriyle anlatmayı amaçlıyor. Bunu yaparken de üst üste katlanan söylentilerin ve sır perdelerinin içine girmeye çalışıyor. Varlığıyla Mevlânâ’yı coşturup, yokluğuyla bir yangını ateşleyerek bir anlamda ona ses veren Şems-i Tebrizî’den, Moğol saldırısı altındaki karmaşa içindeki dönemin politik ilişkiler ağına, Sultan Veled’in ardından genişleyen bir tarikatın Osmanlı devletiyle ve genç Türkiye cumhuriyetiyle olan bağına varana dek tüm etmenleri göz önüne alıyor.
Nuh da sensin, ruh da sen; açan da sen, açılan da sensin.
Benim için sır kapılarında genişlemiş gönül de sensin!
Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2016 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2016 boyunca birlikte yirmi enfes kitap okuyalım!