Medeniyet, Kültür, Sanat, Gündüz Vassaf’ın yıllar sonra okuduğum ilk kitabı oldu. Okumaya başlar başlamaz yazarı ne kadar özlediğimi anladım. İlk kez Cennetin Dibi ve Cehenneme Övgü kitaplarıyla tanıştığım yazarı kitap kulübümle de okumuş ve Mostari’si üzerine konuşmuştuk. Bu güzelim kitabından sonra diğer kitaplarını da hızlıca okumak istiyorum. İnsanın okudukça daha fazla kitabını okumak istediği yazarlardan biri Gündüz Vassaf.
Medeniyet, Kültür, Sanat adı üstünde bir kitap. Gündüz Vassaf‘ın kısa kısa yazılarından oluşuyor. Her bir yazı hap niteliğinde olduğundan öyle kolay kolay okunmuyor kitap. Bazılarının üzerinde uzunca durup düşünmek istiyor insan. Küçücük bir kitaptan ne kadar çok şey öğrenebileceğinize şaşırıp, herkesle paylaşmak istediğiniz bilgilerle donanacaksınız yazar sayesinde. Yer yer üzülecek, sinirlenecek, şaşıracak ve bazen de gülümseyeceksiniz. Okuyacak müthiş bir kurgu dışı kitap arıyorsanız mutlaka göz atın derim. Bayılacaksınız. Keyifle!
İletişim Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Medeniyet, Kültür, Sanat – Gündüz Vassaf
“Doğaya, başka canlılara duyarlı, modernizmin hızından, tüketimin hırsından haz duymayan, hiyerarşiyi reddeden, yeni bir küresel kültür gözümüzün önünde doğmakta. Ardından türümüz uygarlığında yeni bir döneme girilecek. Teknolojideki hızlı dönüşümler gibi, içinde yaşadığımız tarih de eskisine göre hızlı değişiyor. Yeter ki, düzenin kalıcılığına koşullanmamızdan silkinebilelim.”Sadece ihtiyacımızı gidermekle yetindiğimiz “avcı-toplayıcı” günlerimizden, “kullan-at” toplumlarına geldik. Bilim ve teknikteki ilerleme sınır tanımıyor. İnsanlık sürekli “ilerleme” iddiasında.
“Kültür”ler arasında yaratılan hiyerarşi pek dikkat çekmiyor, zira egemen düzen “kültür” kavramını da tekeline almış durumda. Estetik kaygıdan yoksun, haz vermekten uzak, anlaşılması güç kavramların birlikteliğinden meydana gelen bir sanat anlayışı karşısında, anlamadığı her şeye “Bu, sanat değildir” peşin hükmünü yapıştıran bir ortam söz konusu. Günümüzde kravat takmayı bile uygarlaşmak sanan insanlar var… Gündüz Vassaf, “Uçmakdere Yazıları”nı bir araya getirdiği Türkiye Sen Kimsin? ve Kimliğimi Kaybettim, Hükümsüzdür!’den sonra Medeniyet, Kültür ve Sanat’ta da insanlığın evrensel soru ve sorunlarından yola çıkarak yeni sorular soruyor, alışılagelmiş cevaplarla yetinmiyor. Medeniyet, kültür ve sanat kavramlarına değişik açılardan yaklaşarak farklı biçimde düşünme ihtimallerinin kapılarını açan Vassaf, okurunu bir kez daha sorgulamadan, düşünmeden inanmamaya çağırıyor.
Bu kitap Sanat ve Sanatçılar Hakkında Kitaplar projesinin bir parçası. Sanat ve sanatçılarla biraz daha içli dışlı olmak, hayatınıza renk katmak ve küçüklü büyüklü mutluluklar yakalamak isterseniz siz de bu okuma projesine dahil olun. Sanatın iyileştirici gücünden birlikte faydalanalım!