Manzaralı Bir oda E. M. Forster’ın Hindistan’a Bir Geçit‘ten sonra okuduğum ikinci kitabı oldu. Bu kitabı Hindistan’a Bir Geçit’ten daha çok seveceğim diye düşünmüştüm hep ancak tam tersi oldu. Manzaralı Bir Oda ne yazık ki çok severek okuduğum bir kitap olmadı. Filmin kitaptan daha güzel olduğunu birçok kez duymuştum, sanıyorum bu kez sinema kazandı.
Manzaralı Bir Oda ne yazık ki bir türlü sevemediğim, kendimi bulamadığım, bir yere oturtamadığım karakterleri yüzünden okurken fazlaca bunaldığım bir kitap oldu. Kitap boyunca sevebildiğim tek karakter Bay Emerson oldu, o da ne yazık ki kitabın sonunda hasta oldu. (İnanın romanın konusunu hiçbir şekilde etkileyen bir spoiler değil bu.) E. M. Forster Manzaralı Bir Oda’da sınıf ayrımını ve bu sınıflar arasındaki ilişkileri, aşkı, kadınları ve İtalya’yı işliyor. Yazarın İtalya’ya ne kadar tutkun olduğunu sadece bu kitabı okuyarak anlayabilirsiniz sanırım. Forster’ın üçüncü romanı olan bu kitap, yazdıkları arasında en iyimser olarak anılıyor. Lucy Honeychurch kendisinden daha fakir ve yaşça büyük olan kuzeni Charlotte ile İtalya’ya gider. Bu geziden sonra artık eski halinden eser kalmayacaktır. Sonrasında yaşanacak tesadüfler de Lucy’nin hayatını tamamen değiştirecektir. İki farklı sınıftan iki tamamen farklı erkek arasında kalan Lucy, seçimlerini neye göre yapacaktır dersiniz? Arka planda kır gezintileri ve beş çaylarıyla geçen hoş bir hayatla, genç bir kadının kendini tamamlama, kendi olma telaşı anlatılıyor kitapta. Daha önce E. M. Forster’ı okudunuz ve sevdiyseniz göz atın derim. Keyifle!

İletişim Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Manzaralı Bir Oda – E. M. Forster
“Manzaralı Bir Oda’nın edebi olarak çok değerli olduğunu düşünüyorum. Bir kadın hakkında yapılmış duygulu bir çalışma olmasının ötesinde sosyal ve estetik gözlemler hazinesidir de.”
-Tom Frenkel
Lucy ile kuzeni Miss Bartlett, Bertolini Pansiyon’da manzaralı bir odaları olsun isterler. Oysa Lucy’nin pencereden manzarayı seyretmek yerine o manzaranın içinde olmaya ihtiyacı vardır. Lucy dışarıda hüküm süren hayatın içinde yerini almak ister, aşka ve özgür bir ruh olmaya ihtiyacı vardır. Aile-toplum-kilise üçgeninde özgürleşmeye çalışan Lucy’nin karşısına şimdi de erkekler çıkmıştır. Hem onlara aşık olmak hem de özgür bir ruh olmak mümkün müdür?
E.M.Forster, 1908 yılında tamamladığı Manzaralı Bir Oda adlı eserinde, tenis maçlarını, piyano resitallerini, çay partilerini fon olarak kullanır ama esas hedefi İngiliz toplumunu ve sınıf ilişkilerini eleştirmektir.
Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2017 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2017 boyunca birlikte yirmi enfes kitap okuyalım, Birleşik Krallık edebiyatını birlikte keşfedelim!