Dünyanın Sonundaki Dünya ile Luis Sepulveda bir romanıyla daha beni can evimden vurdu. Bu adam ne yazdıysa hayranlıkla okuyorum. Her kitabında da biraz daha çok seviyor, biraz daha çok insanlığına hayran kalıyorum. Dünyanın Sonundaki Dünya Moby Dick okuyan bir gencin bundan çok etkilenerek balina avcılığına merak salması ve büyüdükçe bunun ne kadar korkunç bir durum olduğunu kavraması üzerine ilerliyor.

Büyüyünce bir gazeteci ve bir Greenpeace aktivisti olarak – ki yazarımız Luis Sepulveda da büyük bir aktivistti – kahramanımız Patagonya’ya yasal olmayan balina avcılığını araştırmaya ve durdurmaya gidiyor. Bu esnada yaşanan bir çok olay, karşılaşılan bir çok durum o kadar ahenkli bir şekilde anlatılıyor ki hikayenin içinden çıkamıyorsunuz. Sepulveda bu kitabı aracılığıyla da yasal olmayan balina avcılığı üzerinde duruyor, tüm okurlara sesleniyor. Yerel insanların balinalarla ilgili hikayelerini duyunca da etkilenmeden edemiyor insan. Bize uzak olanı yakınlaştırınca kitaba ve duruma kayıtsız kalamıyorsunuz.

Dünyanın Sonundaki Dünya ve Farkındalık
Son olarak, daha önce okumadıysanız Luis Sepulveda’yı mutlaka okuyun. Dünyanın Sonundaki Dünya adlı kitabını da biraz daha duyarlı bir insan olmak, balinalar hakkındaki bilgilerinizi genişletmek, dünyayla biraz daha bütünleşmek adına okuyun. Bu güzelim hayvanlar hakkında biraz daha bilgi edinmeye çalışın. Ama en çok da Sepulveda’yı keşfetmenizi isterim doğrusu. Lütfen ama lütfen okuyun! Keyifle!
Kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Luis Sepulveda – Dünyanın Sonundaki Dünya.
“Aşk Romanları Okuyan İhtiyar” adlı romanıyla tanıdığımız Luis Sepulveda, 1949 yılında Şili’de doğdu. Öğrenci ve sendika eylemlerine katıldıktan sonra siyasi sığınmacı olarak Ekvador’da yaşadı. Peru, Ekvador ve Kolombiya’da tiyatro toplulukları kurdu, gazetecilik yaptı.1980 yılından bu yana Almanya’da yaşıyor. “Gabriela Mistral Şiir Ödülü” ve “Romulo Gallgegos Roman Ödülü” de aralarında olmak üzere şiirleri, öyküleri, denemeleri, radyo ve tiyatro oyunlarıyla bir çok ödül kazandı. Dünya çevre hareketinin önemli adlarından Chico Mendes’e adanan ve 1988 “Premio Tigre Juan Kısa Roman Ödülü”nü alan “Aşk Romanları Okuyan İhtiyar” kısa sürede ondan fazla ülkede yayınlandı. Türkçeye çevrilen ikinci romanı olan “Dünyanın Sonundaki Dünya” adlı bu romanında Luis Sepulveda, günümüzdeki balina katliamını işliyor. İnsanoğlunun her türlü teknolojik ve parasal desteğini arkasına almış acımasız ve açgözlü bir balina avcısı Japon kaptana karşı hayatını denize ve oradaki yaşama adamış yaşlı bir kaptanın ve tayfası Küçük Pedro’nun savaşımını konu edinen roman, hiç beklenmedik bir olayla sona eriyor. Bu kitap, çevre sorunları konusunda umutsuzluğa düşenler için Antartika yakınlarından, “Dünyanın Sonundaki Dünya”dan gelen bir umut mesajı…