Kumarbaz – Fyodor Mihailoviç Dostoyevski

En çok sevdiğim yazarlardan biri olan Dostoyevski’nin Kumarbaz adlı kitabını uzun zaman önce almış ancak bir türlü okumaya fırsat bulamamıştım. Nihayet okuyabildiğimde ise diğer Dostoyevski kitaplarından aldığım hazzı bulamasam da yine de okumakta çok zorlanmadığım bir kitap oldu. Özellikle bu romanda Dostoyevski’den bol bol bulmak mümkün olduğundan okura ilginç bir deneyim sunuyor diyebilirim.

Kumarbaz - Fyodor Mihailoviç Dostoyevski

Kumarbaz, Dostoyevski’nin kumar borcunu ödemek için çok kısa sürede yazdığı bir kitap ve dolayısıyla romanın başkahramanı Aleksey İvanoviç de ondan izler taşıyor. Kısa bir sürede yazılmasından dolayı olsa gerek bildiğiniz Dostoyevski karakterleri gibi değil kitaptaki karakterler. Biraz daha üstünkörü yazılmış hissi veriyor insana. Kumarla hiç işim olmadığından da elbette kitaba kendimi biraz uzak bulduğumu belirtmem gerek. Dolayısıyla karakterlerin heyecanlarını, tutkularını ve hırslarını anlamakta biraz zorlandım diyebilirim. Belki de kumarla biraz da olsa alakalı bir insan olsam bu kitabın yeri benim için bambaşka olabilirdi. Olur da ileride kendimi bir rulet masasında bulursam muhakkak bu kitabı hatırlayacak ve ya hızla uzaklaşacağım ya da Aleksey’in pişmanlıklarına rağmen şansını denemesini kendime örnek alarak biraz oynayacağım. Neyse! İlk kez bir Dostoyevski kitabı okuyacaksanız Kumarbaz’ı katiyen önermiyorum. Bu büyük yazarı bu kitapla tanırsanız hakkında çok farklı bir yargıya varabilirsiniz diye düşünüyorum. Dostoyevski’nin tüm kitaplarını okuma taraftarıysanız ve daha önce birkaç kitabını okuyup beğendiyseniz okuyun derim. Yine de gönül rahatlığıyla önereceğim bir kitap olmayacak. Bunun yerine diğer kitaplarını okumak daha keyifli olacaktır eminim.

Dostoyevski - İnsancıklar 1

Varlık Yayınları’dan çıkan kitabı tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Kumarbaz – Fyodor Mihailoviç Dostoyevski

Kumarbaz, Dostoyevski’nin romanları arasında özelliği olan bir yapıttır. Bu dev romancı kendini anlatmaktan hiçbir zaman geri kalmamıştır, ama Kumarbaz, yaşamının en gerçek dramlarından birinin tahlilini yapar. Denilebilir ki, kumar hastalığının korkunçluğunu, hiçbir yazar onun bu yapıtı kadar duyuramamıştır. Oyun tutkusuna karşı bütün iradesini kullandığı halde, bir türlü kendini bu canavarın pençesinden kurtaramayan iyi ruhlu bir insanın bu yüzden nasıl tüm ahlak kurallarını çiğnediğini bu kitapta tüyleriniz ürpermeden okuyamayacaksınız.

Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2016 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2016 boyunca birlikte yirmi enfes kitap okuyalım!

Menüye dön