Kült Klasik Kitaplar

Kült klasik kitaplar, okuyacak bir şeyler arayanlar için çok sağlam bir kaynak oluşturuyor. Bu kitaplar kitleleri büyük ölçüde etkilemiş, çok fazla insan tarafından okunmuş olan kitaplardır.

Ben de daha verimli bir okuma listesi oluşturabilmek için kitaplar üstüne kitapları incelemeye almıştım hatırlarsanız. Yılbaşında sevgilinin hediye ettiği 500 kült kitap da bunlardan biriydi. Kitabı inceledikçe kaçırdığım onca kitaba o kadar üzüldüm ki… Ancak hiç de geç değil okuyabilmek için. Kitapta yer alan her kitabı okuyacak değilim elbette çünkü bildiğiniz gibi kült klasik kitaplar insanları peşinden sürükleyen, zamanını alt üst eden kitaplardır. Doğal olarak bunların arasında elbette Twilight/Alacakaranlık adlı kitap ve benzerleri de var. Aralarından ince ince ayıklamak, akıllı bir okuma yapmak gerek.

kült klasik kitaplar

 

Uzun zamandır, nerede hangi liste var, Times, Guardian vs. ne yazmış, yine ne gibi listeler oluşturmuşlar diye diyar diyar gezinirken aklıma geldi; kitapta yer alan listeler bloga yedirilecek. Hadi bakalım.

Kitap kült kitapları bölümlere ayırmış. Her bölümün başında Top 10 listesi bulunuyor. Sonrası da bölüm ilgilinize göre derinlemesine okuyup kafayı kırmanıza sebep olacak nitelikte. Ben de ağırdan alıp her bölüm için ayrı bir post hazırlayacağım. Bu yazının bölümü de gelmiş geçmiş en iyi kültler olarak kabul edilen kült klasik kitaplar olsun.

Kült Klasik Kitaplar

Modern hitler, tüm zamanların en çok beğenilenleri ve arada kalanlar listesinde aşağıdaki kitaplar var. 

american psycho

American Psycho / Amerikan Sapığı
Bret Easton Ellis – 1991

Kitap, 20. yüzyyıl Amerikası’na yaptığı göndermeler ve harika karakteriyle zamanını yakıp kavurdu. Filmi de -Christian Bale sağolsun- en az kitap kadar başarılı.


a clockwork orange

A Clockwork Orange / Otomatik Portakal
Anthony Burgess – 1962

Okurlarını yanlış yola sürüklediği, gençleri baştan çıkarıp şiddete yönlendirdiği için yasaklanan, filmiyle kitleleri oldukları yere mıhlayan kitap… Hala okumadınız mı?


the dice man

The Dice Man / Zar Adam
Luke Rhinehart – 1971

Orta sınıf yaşantısından bunalıp, hayatını zarlara göre belirleyen, “kaderine göre” hareket eden bir psikiyatristin hayatını anlatan bu kitap “aklını başına al be adam!” dedirtecek cinstenmiş.



generation

Generation X / X Kuşağı
Douglas Coupland – 1991

Eleştirmenleri ikiye bölmüş bu kitap, yirminci yüzyılın en çok yanlış anlaşılmış kitabı olarak geçiyor çoğu yerde. Özetle 3 insanın hayatını komik bir dile anlatsa da, alt metinleri gözden kaçacak gibi değil.


nausea

La Nausee / Bulantı
Jean-Paul Sartre – 1938

Kurgusal günlük formunda yazılan Bulantı, Sartre’ın alter ego’su olarak karşımızda. Üzerinde çok düşünülürse eğer gerçek bir bulantıya sebebiyet verebileceğinden, sakin sakin, tatlı tatlı okumak gerek galiba.


9717

The Unbearable Lightness of Being / Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği
Milan Kundera – 1984

Bu zamana kadar hiç Milan Kundera okumadım. Kesinlikle anlatıldığı gibi değildir diye düşündüm çoğu zaman çünkü her daim çok satanlarda, her yayınevinin rüyası bu kitap. Yine de, meraklanmadan edemiyorum hala.


the leopard

The Leopard / Leopar
Tomasi di Lampedusa – 1958

Yazarın bu tek kitabı İtalya’nın en çok satan kitabı olmayı başarmış. Bol bol metafor barındıran, stili açısından oldukça zorlayıcı bu kitap, yazarı öldükten sonra yayınlanabilmiş.


master and margarita

The Master and Margarita / Usta İle Margarita
Mikhail Bulgakov – 1966

Okuması zor bir kitap olduğu söylenen Master and Margarita, uzun zamandır kitaplığımda okunmayı bekliyor. Kimileri kitaba resmen aşık olurken kimileri de okurken harcadıkları zamanı geri istiyorlar… Pelevin, Rushdie ve Pynchon gibi yazarları etkisi altında bırakabilecek bir yazar olduğundan muhakkak okunması
gerek diye düşünüyorum. Göreceğiz.


on the road

On the Road / Yolda
Jack Kerouac – 1957

Pekala, bu kitabın tam bir kült olduğuna inanmamak elde değil. Yine de, benim gibi şekle şemale, stile, tona vurguya önem veriyorsanız, bu kitap pek de size göre olmayabilir.   Okumadım dememek için okunmalı, her ihtimale karşı.


valley of the dolls

Valley of the Dolls / Bebekler Vadisi
Jacqueline Susann – 1966

Chick-lit denen türün ortaya çıkmasından sorumlu tutulan bir kitap Valley of the Dolls. Yazarın kendi hayatını anlattığı romanda, hali vakti oldukça yerinde 3 başarılı kadın, ünün ve zenginliğin getirdikleri şahane bir dil ile anlatılmış söylenene göre.


Kült klasik kitaplar okuma listeme çoktan girdi ve eninde sonunda hepsini okuyacağım sanırım. Yolda ve Otomatik Portakal’ı zaten okuyalı çok oldu. Diğerleri de raflarda beni bekliyor. Siz hangilerini okudunuz? İlginizi çekenler var mı? Yorumlarınızı beklerim.

← Önceki yazı
Menüye dön