Krizalitler – John Wyndham

Krizalitler gerçekten çok uzun zamandır okuduğum ilk bilimkurgu kitabı oldu ve neler neler kaçırdığıma çok hayıflandım. Bilimkurgu sevenleri bu kitapla buluşturan Delidolu Yayınevi’ni ve su gibi akıp giden çevirisiyle Niran Elçi’yi de ayrıca anmadan edemeyeceğim. Ortaya müthiş bir eser çıkmış; kitabın baskısına gösterilen özen de hayli hoş olmuş.

Krizalitler - John Wyndham

Krizalitler bilimkurguyla özellikle ilgilenmeyen okurların da ilgisini çekecek kült bir eser. Yazarın bu romanıyla onyıllar önce yarattığı dünyanın günümüzde de hala (ne yazık ki) canlılığını koruduğunu gördükçe hayret edecek, insanlığa biraz daha küseceksiniz. Normali, anormali, farklıyı, aynıyı tekrar tekrar değerlendirecek, bunlar aracılığıyla ortaya çıkanları biraz daha farklı gözlerle inceleyeceksiniz. Yazarın sınıf ayrımlarını ve insanların kitleler halinde elde ettikleri güçle neler yaptıklarını nasıl anlattığını da ayrıca seveceksiniz derim. Özellikle genç okurların okumasının çok yararlı olacağını düşündüğüm bir kitap bu. Derslere kısa bir ara vermek için sabırsızlanacaklar . Keyifle!

Delidolu Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Krizalitler – John Wyndham

Bilimkurgunun altın çağından kült bir eser

“Doğal biçim kutsaldır. Kurtuluşumuz saflıktadır.”

Bilimkurgunun altın çağı olarak kabul edilen dönemin önemli yazarlarından John Wyndham’ın Krizalitler adlı romanı, birkaç bin yıl sonrasının dünyasında geçen bir hikâye anlatıyor. Waknuk, yıllar önce yaşanan bir nükleer savaş sonrası hâlâ ayakta kalabilmiş bir toplumdur. Savaş çok uzun bir zaman önce yaşanmış olsa da radyasyonun etkileri hâlâ ciddi biçimde bu toplum üzerinde etkilidir. Halk ise bu dönemi çok az hatırlayabilmektedir.

İnançların farklılaştığı bu yeni toplumda artık normal olmayan her türlü fiziki mutasyon felaket habercisi olarak kabul edilmektedir. Toplumdaki yarı mutant insanlar farklılıklarının farkında değildirler. Bazı gençler ise gizli bir biçimde bazı telepatik güçler geliştirerek “anormalliğe” yeni bir boyut kazandırırlar.

Roman, kapitalist toplumun yarattığı sınıflaşma olgusunu da ele almaktadır. Popüler kültürü de zamanında çok etkilemiş olan kitap, ünlü müzik grubu Jefferson Airplane’in “Crown of Creation” adlı parçalarının ismine ve şarkı sözlerine de ilham kaynağı olmuştur.

Krizalitler post-apokaliptik bilimkurgu severler için bulunmaz bir hazine.

Bu kitap Delidolu Yayınları İle Her Aya Bir Kitap projesinden. Siz de bizimle birlikte okuyun, edebiyatla “daha az geçilmiş” yolları birlikte aşındıralım.

Menüye dön