Kötü Geçmişler Muhammed S. El-Azab’ın ne yazık ki dilimize çevrilmiş tek kitabı. 1981 doğumlu Mısırlı yazar, Kahire’de doğmuş. Sadece birkaç romanı ve bir öykü kitabı olmasına rağmen birçok ödül kazanmış ve Mısır’ın önemli edebi isimleri arasında yer alıyor. Bu kısacık kitabını okuduktan sonra nedenini anlamak güç değil doğrusu.
Kötü Geçmişler açıkçası beni çok şaşırtan bir kitap oldu. Kitaba başlarken hiç böyle bir şeyle karşılaşacağımı ummuyordum. Gecenin köründe şöyle bir bakayım diye elime aldığım kitabı, gerçekten çok uykulu olmama rağmen, bitirmeden bırakamadım. Muhammed S. El-Azab farklı bir sese sahip ve olanları sanki sizin başınızdan geçmiş gibi anlatması da kitapla farklı bir bağ kurmanıza sebep oluyor. Muhammed adlı bir gencin hayatından kısa bir kesit sunan kitap, Kahire’nin insanı çileden çıkaran sıcağına, zamanla değişen kültüre, ailelere, sokaklara, başlangıçlara, gençlere ve arayışlara sürüklüyor insanı. Daha önce bilmediğim, duymadığım bir Kahire’ye götürdü beni bu genç yazar. Bir yandan hayatın hiçbir yerde hiç de kolay olmadığını okuyup bir yandan hiç bilmediğim bu şehirde Muhammed ve arkadaşı Münim ile gezmek gerçekten farklı bir deneyimdi. Daha önce Mısır’dan bir yazar okumadıysanız ve uzun bir kitap için vaktiniz yoksa biçilmiş kaftan diyebilirim. Mutlaka ve keyifle!

Can Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Kötü Geçmişler – Muhammed S. El-Azab
Yirmi yaşlarındaki genç Kahireli Muhammed, ailesinden ve onu bekleyen durağan evlilik hayatından kurtulup biraz soluklanmak için yakın arkadaşı Münim’le birlikte şehrin merkezinde bir oda kiralamaya karar verir. Merkezde yaşamanın iş bulmasını kolaylaştıracağı bahanesiyle ailesinden izin koparan Muhammed ve arkadaşının asıl amacı mekânı garsoniyer olarak kullanmaktır. Ancak mahremiyetin ve özel yaşamın pek de sağlam sınırlarla korunmadığı, insanın bazen kurt bazen kuzu olduğu bu metropolde hayat sürprizlerle doludur: İki arkadaş, hiçbir şeyin göründüğü kadar basit olmadığını yaşayarak öğrenecektir.
Arap edebiyatının yeni nesil başarılı temsilcisi Muhammed S. El-Azab, Kahire’deki genç nüfusun yaşamına, toplumun geneline yayılan yozlaşmaya dürüstçe ve mizah dolu bir yaklaşımla ışık tuttuğu bu romanıyla, hem yaşadığı coğrafyada hem de dünya genelinde övgü topladı.
Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2016 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2016 boyunca birlikte yirmi enfes kitap okuyalım!