Kitap Önerileri & Sevdiğim Kitaplar

Kitap Önerileri, ne başlık ama! Uzun zamandır hem kendim hem de ara sıra beni böyle bir liste hazırlamam için yoklayan pek sevgili okurlar ve dostlar için gönül rahatlığıyla önerdiğim kitaplar listesi hazırlamak peşindeydim. Bugün Instagram‘da tekrar benzer bir mesaj alınca kolları sıvadım. Hazır kitaplığımı yeniden düzenlemiş, üç yüze yakın kitabı hayır kurumlarına vermek adına bir kenara ayırmış ve yeni kitaplar için yer açmışım; tam vakti diye düşündüm. Tam vakti çünkü kitaplığımın sakinlerinin hiç değişmediği bir rafını kurcaladım bol bol. Bu rafta tekrar okuyacağımı bildiğim, çok sevdiğim ya da beni çok etkilemiş kitaplar yer alıyor; onların orada olduğunu bilmek beni mutlu ediyor. Eminim sizin de böyle bir rafınız vardır.

Kitap Önerileri & Sevdiğim Kitaplar

En sevdiğin kitap hangisi?

“En sevdiğin kitap hangisi?” Bu soruyu az çok hepimiz duyuyoruzdur. Ben uzun zaman boyunca buna cevap veremedim, ta ki John Edward Williams’ın Stoner adlı kitabını okuyana kadar. Bir yandan bu hayli popüler ve hayli yüklü soruya nihayet bir cevabım olduğu için sevinmiş bir yandan da bundan sonra her yazarda John Williams’ı her kitapta da Stoner’ı arayacağımı bildiğim için üzülmüştüm.

Ancak bir zaman sonra fark ettim ki bu “En sevdiğin kitap hangisi?” sorusu yanlış, kısıtlayıcı ve insanı iç dünyasına, bencilliğine iten bir soru. Dolayısıyla ben bu soruyu şöyle değiştirdim “Herkese gönül rahatlığıyla önerdiğin kitap hangisi?”. Bu da hayli yüklü ve cevabı zamanla değişebilecek bir soru ancak işin içine öneri girince işler değişiyor. Ben bu soruyu sorduğumda tek bir kişiden bile sadece bir kitap adı duymadım. Genellikle bir öneriden ziyade kitap önerileri aldım. Bu sorunun cevabı aslında biraz da “Gel bakalım, okur kişiliklerimiz anlaşacak mı?” sorusunu içeriyor. Tam da bu yüzden çok seviyorum. En sevdiğin kitap hangisi sorusunun bencil cevabından çıkıp, insanı daha çok paylaşıma ve anlayıp anlaşılmaya çağıran cevaplar faslı başlıyor.

Aynı esprilere gülebildiğimiz insanlara nasıl daha yakın hissediyorsak, aynı kitapları sevdiğimiz insanlara da ister istemez daha yakın hissediyoruz. Kitapların büyüsü burada da kendini gösteriyor; nice güzel dostlar edindim edebiyat sayesinde, çoğu da hep o “aynı” kitap önerileri sayesinde oldu. Biliyorsunuz değil mi neden bahsettiğimi? İki insan arasında görünmez ancak pek kuvvetli bağlar oluşuverir kitap önerileri sıralandıkça, heyecanı midenizde hissedersiniz. Belki birkaç sevinç çığlığı kopar, gözler ışıldar, gülümsemeler yayılır yüzlere. Sizin gibi hisseden, sizin gibi gören, anlayan, seven, ağlayan bir ruh vardır karşınızda; ne muazzam şey! Az buz şey değil bu kitap önerileri anlayacağınız, çok kişisel ve hassas şeyler!

Kitap önerileri ve en sevdiğim kitaplar aynı mı?

Hem evet hem hayır. Bana çok şey ifade eden ancak başka okurlar tarafından alelade görülecek kitapları bu listeye almak istemedim. Bazı kitapları bencillikle kendime sakladığım da doğrudur. Nasıl bazı şarkıları bir başıma dinleyip, kimseyle paylaşmak (ve dolayısıyla kirletmek) istemiyorsam bazı kitapları da aynen böyle (kendimce) koruyorum. Ancak genel olarak kitap önerileri ve en sevdiğim kitaplar aynı diyebilirim. Henüz dilimize çevrilmemiş, hararetle önerdiğim kitapları bu listeye eklemedim. Olur da dilimize çevrilirlerse eklerim ancak aşağıdaki kitap önerileri listesinde yaklaşık elli kitap var; hiç acelesi yok anlayacağınız.

Kitaplık Kedisi Kitap Önerileri

Kurgu kitap önerileri

Kurgu kitap önerileri için belirtmem gereken birkaç not var. Bu kitapların bazılarını İngilizce okudum, Türkçe çevirilerine dair hiçbir fikrim yok. Hepsi zamanın testinden geçmiş, hala çok sevdiğim kitaplar. Bir yazarın sadece bir kitabı ile sınırladım kendimi, sadece Mishima’da bu kuralımı yıktım çünkü Mishima. Kimisinin yorumu yok çünkü onları Kitaplık Kedisi yokken okudum. Belki tekrar okuduğumda yazabilirim ancak siz beni beklemeyin, gönül rahatlığıyla okuyun efendim.

Bu kitaplar arasında en çok Stoner’ı seviyor ve öneriyorum. Hatta Stoner’ı okuyup da sevmeyen olursa o insanla anlaşabileceğimi hiç düşünemiyorum. Diğer kitap önerileri herhangi bir kaygıyla sıralanmadı, hepsini eşit derecede seviyorum. Aşağıdaki bazı yazarların tüm kitaplarını okurum, bazılarını belki bir daha okumam bile. Sizi sınırlamasın diye isim vermeyeceğim. Ancak siz bu kitap önerileri listesinden sadece birkaç kitap seçecekseniz dileğim Türk kadın yazarları seçmeniz olacaktır.

Kurgu dışı kitap önerileri

Kurgu dışı kitap önerileri düşünürken bir an ne yapacağımı şaşırdım. Son dönemde beslenme, sağlık ve benzeri konular üzerine o kadar çok kitap okudum ki hemen onlar geldi aklıma. Hiç kimseye sağlık ya da beslenme ile ilgili kitap önerileri sunmam. Bunun birinci nedeni kimseyi yönlendirmek istemeyişim ikinci nedeni de kimsenin sağlığıyla ilgilenmeyişim; herkesin sağlığı kendine efendim. Peki ben kurgu dışı kitap önerileri kısmına ne yazacağım diye düşünürken Joseph Campbell ilişti gözüme sonra Gündüz Vassaf derken ipin ucu kaçıverdi. Yine de kendimi belli kitap önerileri ile sınırlamayı başardım. Ancak belirtmem gerek, Ferhan Şensoy, Patti Smith, Aydın Engin ve Gündüz Vassaf ne yazsa okurum, size de aynını öneririm.

Kitap önerileri şimdilik bu kadar. Bu listeyi zaman zaman (aklıma geldikçe) güncellerim diye düşünüyorum. Yani umarım güncelleyebilirim çünkü giderek daha çok zorlanıyorum bu “en sevdiğim” kitaplara yenilerini eklemekte.

Bu kitap önerileri doğrultusunda sizin bana önerebileceğiniz kitaplar var mı? Peki sizin kitap önerileriniz neler?

Menüye dön