Kapı, Macar yazar Magda Szabo’nun en popüler kitaplarından biri. 1987’de yayınladığında bu yana popülerliğinden hiçbir şey kaybetmeyen bu kitap, daha çok uzun yıllar okunacaklar arasında olacak eminim. Zamansız bir yazar ve kitabı var karşınızda anlayacağınız.
Kapı, savaş sonrası Macaristan’da bir yazar ve ona ev işlerinde yardım eden yaşlıca yardımcı arasında geçenleri anlatan bir kitap. Emerenc sıra dışı kişiliği, yaşına rağmen yaptığı işlerin titizliği ve çok daha fazla özelliği ile yazarın hayatına bir fırtına gibi girdiğinde, yazar ileride olacaklardan habersiz bu ilginç kadına hayatında yer açıyor. Aralarındaki ilişki yirmi yıllık bir süreyi kaplasa da Emerenc’in hayatını tam olarak asla öğrenemeyen yazar, dinden politikaya kadar tüm düşüncelerini Emerenc ile değiştiriyor. Aslında hepimizin bilip de bir türlü hayata geçiremediği birtakım şeyler vardır, Emerenc işte bizim tam tersimiz bir karakter. Çok severek ve merakla okuyacağınıza eminim. Keyifle!
Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Kapı – Magda Szabo
Bir yazar ve ona ev işlerinde yardımcı olan yaşlıca hizmetçisi. Önceleri birbirlerini anlamakta ve benimsemekte zorlanırlar. Zamanla, çocukluk ve gençlik travmaları Macaristan’ın yakın tarihiyle birlikte örülmüş, bu başına buyruk, mesafeli, tragedya kahramanlarını andıran anne figürüyle yazar arasında çatışmalı ve neredeyse tutkulu bir ilişki kurulur. Hayvanların ve insanların dilinden anlayan, cesur, bilge Emerenc, yazarın yaşama, sanata ve ölüme ilişkin doğru bildiklerini sorgulamasını sağlar.
‘Benden bu denli farklı olmasına karşın nasıl oluyordu da bana bu kadar bağlanabiliyordu? Benim neyimi sevdiğini anlayamamıştım doğrusu… Daha önce de yazdığım gibi, o zamanlar henüz gençtim, bağlılığın ne denli mantıkdışı, ölümcül ve güvenilmez bir duygu olduğunu henüz derinlemesine incelememiştim (…) Karşılıklı bağlılığımız, aşk gibi, birtakım tanımlanmayan bileşkelerin sonucuydu çünkü birbirimizi kabullenebilmek için bir sürü ödün vermemiz gerekmişti.’
Magda Szabo’nun ince ve hüzünlü bir mizah duygusuyla kaleme aldığı, otobiyografik unsurlar da taşıyan bu romanı ona 2003 yılında yabancı roman dalında Fransa’nın en saygın ödüllerinden olan Femina’yı kazandırdı.
Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2018 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2018 boyunca birlikte yirmi enfes kitap okuyalım; hayatımıza yenilikler katacak yazarları ve kitapları birlikte keşfedelim!