Ernesto Sabato, 24 Haziran 1991’de doğmuş ve 30 Nisan 2001’de aramızdan ayrılmış Arjantinli bir yazar. Latin Amerika boyunca edebiyat dünyasında oldukça etkisi olmuş ve birçok ödül almıştır. Yazarlığının yanı sıra resim de yapmıştır ve aynı zamanda bir fizikçidir. Ölümü üzerine El Pais Sabato’ya “Arjantin edebiyatının son klasik yazarı” ünvanını vermiştir.
Ben de Ernesto Sabato ile Tünel adlı kitabıyla tanışmıştım. Çok sevmiştim ve bir çırpıda bitirmiştim o kitabı. O zamanlar çok daha gençtim tabi. İç sıkıntılarından ve rahatsız edilmekten müthiş bir haz duyuyordum. Şimdilerde ise edebiyat bir kaçış benim için sanırım. Neden, niye kaçıyorum bilmesem de, satır aralarında kaybolmak ender mutluluklarımdan. Kitap dışında bir alternatif de bulamadığımdan sevdiğim yazarlara teker teker geri dönüyorum.
Ernesto Sabato üçleme kitapları
Ernesto Sabato’nun yazdığı üçlemenin ilk kitabı Tünel‘den sonra ikinci kitap olan Kahramanlar ve Mezarlar adlı kitabı nihayet bitirebildim. (Merak edenleriniz için üçüncü kitabı da Karanlıkların Efendisi) Sabato fazlasıyla iyi bir yazar olsa da, kurgularında ve karakterlerinde kendimi bulup yitirsem de, beni öylesine rahatsız etti ki onu sevmek ve sevmemek arasında çok gidip geldim. Şu an hala nerede olduğumu bilmiyorum. Yapım dolayısı ile zaten her şeyden gereğinden fazla etkilenen bir insanım. Belki Sabato sizlerde bende bıraktığı izi bırakmaz. İnanın emin olamıyorum.
Spolier vermemek adına kitap hakkında pek konuşmayacağım. Zaten kitapların konusundan çok insan üzerinde bıraktıkları ve yaşattıklarıyla ilgileniyorum. Konu bir şekilde unutuluyor ne yazık ki, ancak hissedilenler hiç unutulmuyor. Kahramanlar ve Mezarlar da deneyimini hiç unutamayacağınız kitaplar arasına girecek. Özellikle “Körler Üzerine Soruşturma” adlı bölüm inanılmaz bir etki yaratmıştı üzerimde. Zaten bu kitap hakkında yapılan her yorumda bu bölüm üzerinde mutlaka durulur. Körler Üzerine Soruşturma roman içinde romandır, candır. Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan çeviri de oldukça başarılı, bulabilirseniz mutlaka alın derim. Kitap ne yazık ki hiçbir yerde doğru dürüst bulunamıyor ancak aşağıdaki linkte Nadir Kitap’tan biraz pahalı da olsa satın alabilirsiniz.
Odama döndüğüm zaman kendimi her zamankinden daha
yalnız hissediyordum. Ancak yeniden kitaplara gömüldüğümde gerçege
ulaştığımı sanıyordum, sokakların gerçeği hipnotize olmuş insanların
kafalarındaki büyük bir hayaldi sanki.– Ernesto Sabato; Kahramanlar ve Mezarlar
Kitabın tanıtm yazısı aşağıda, almak için de buraya: Kahramanlar ve Mezarlar – Ernesto Sabato
Sabato insanlık kadar eski, insanlar yaşadıkça var olacak ruh hallerini Tünel’in ardından irdelemeye devam ediyor. Kahramanlar ve Mezarlar’da, hem kendi karakterinin hem de ülkesinin geçmişindeki hayaletlerin peşine düşüyor….
Bu romanın konusu hakkında kısaca bir şeyler söylemeye çalışmak kitaba haksızlık etmek olur. Güç ve kederin, aşk ve kuşkunun, ensest ve cinayetin, politikanın karanlık labirentlerinde gezinen roman, daima kapının eşiğinde bekleyen tehlikenin varlığıyla geçmişi anımsatıyor; geri dönüşlerle kehanetleri birbirine harmanlayarak bizi Ernesto Sabato’nun felsefi ve edebi evrenindeki ikinci yolculuğumuza çıkarıyor: Sınırlar yok oluyor, okur bulanan, eriyen ve yeniden biçimlenen zamanın içinde Arjantin’in ve tüm insanlığın varoluş nedenlerinin temel sorunlarında dolaşıyor; “vatan nedir, aile nedir, aşk nedir, yuva neresidir” sorularına yanıt arıyor.
Kitabın “Körler Üzerine Soruşturma” başlıklı bölümü ise “roman içinde roman” biçiminde bir kurguya sahip. Rastlantının olmadığı bir ortamda değişmez kaderiyle baş başa kalmış, bireysel özgürlükten yoksun, politik baskı ve tarihin demir pençesi altında zor nefes alan bireyi marazi durumundan kurtarmak için umutsuz bir panzehir arayışının olağanüstü metaforu ve ürkütücü öyküsü çıkıyor karşımıza. Karmaşık kurgusu, varoluşçu sorgulamaları, kara mizahla örülmüş dokusu, derin psikolojik ve mitolojik imgeleriyle, “Körler Üzerine Soruşturma”, elinizdeki kitabı görkemli bir başyapıta dönüştürüyor.
Latin Amerika edebiyatının en etkileyici yapıtlarından biri olarak kabul edilen Kahramanlar Mezarlar’la Sabato edebiyat severlere; Hesse, Dostoyevski, Borges okurlarına “hodri meydan” diyor…
Geceleri rahat uyuyamayanlar; kurumlara, kimliklere, yüce ülkülere, ilkelere inanmayanlar; sahte yaşamak istemeyenler, isyankarlar, kendi özbenliğini sorgulayan için…
Kimler okusun?
Özellikle gençler olmak üzere, dünya edebiyatıyla ilgilenenler, iç sıkıntılarını dışa vurmak yerine içe gömmek isteyenler, tabiri caizse “kaşınanlar” okusun.
Kimler okumasın?
“Geçen bölümde böyle birşey yoktu, ne bu şimdi ya? Aman ben tıvaylaytıma devam edeyim en iyisi.” diyebilecek kimseler.