Kağıt Ev – Carlos Maria Dominguez

Kağıt Ev insanların hakkında yazdığı onca güzel yorumdan sonra dikkatimi çeken bir kitap olmuştu ancak ortalık dinince okumanın daha iyi olacağına karar verip kitaplıkta bekletmiştim. Kitabın kapağının sadeliği, içindeki illüstrasyonlar ve elbette arka kapakta yazanlar merakımı sürekli ayakta tuttu. Sonunda geçen gece bir oturuşta bitirdiğim kitap beklentilerimin çok çok çok altında bir kitap çıktı ve bu duruma saçma bir şekilde çok üzüldüm.

Kağıt Ev - Carlos Maria Dominguez

Tamam kitaplara ve okumaya düşkün insanlar biraz değişik olabiliyor ve tutkularının peşinden giderken hayatı unutabiliyorlar. Kitaptaki bazı okuma ritüelleri ve kitap saklama koşulları bana çok tanıdık geldi. Ben de kitaplar söz konusu olduğunda diğer insanları çileden çıkaran ve şaşkınlığa uğratan biri haline dönüşebiliyorum. Buna rağmen Kağıt Ev’i sadece sevimli bulmaktan öteye geçemedim. Bir şeyler eksik bu kitapta ve seksen dokuz sayfa olmasına rağmen ne yazık ki daha uzun hissettiriyor. Yani sanki Hemingway yazacak olsa kitabı elli sayfada paketlermiş gibi hissettim. Belki de beklentim çok büyüktü, bilemiyorum. Yaptığı göndermeleri merakla incelediysem de, Conrad’ın kitabını okumaya karar verdiysem de olmadı… Edebi açıdan harika bir kitap okumak peşinde değilseniz ve kitap aşkınızı sizinle paylaşabilecek birilerine ihtiyacınız varsa güzel bir kitap olabilir. Biraz da gizem seviyorsanız hoş bir saat geçirebilirsiniz. Aşağıda kitaptan küçük bir alıntı yapıyor ve kararı size bırakıyorum. Keyifle!

“Biz okurlar, sadece eğlence amaçlı olsa bile, arkadaşlarımızın kütüphanesini gözleriz. Bazen sahip olmadığımız ama okumak istediğimiz bir kitabı bulmak için yaparız bunu, bazense karşımızdaki hayvanın ne ile beslendiğini öğrenmek için.”

Kağıt Ev - Carlos Maria Dominguez

Jaguar Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Kağıt Ev – Carlos Maria Dominguez

Bazı insanlar kitap okumaz, bazıları okur ve kimileriyse okumakla kalmayıp onlarla birlikte yaşar. Kâğıt Ev, işte bu kitap tutkunlarından Carlos Brauer’in ve onun -bir edebiyat profesörü olan- Bruma Lennon’la olan gizemli ilişkisinin, bu ilişkinin gün yüzüne çıkmasına neden olan bir Joseph Conrad cildinin, kitap ve okuma aşkıyla dolu yaşamların hikâyesi…

Arjantinli yazar Carlos Maria Dominguez’in, yayımlandığı her ülkede büyük ilgi uyandıran novellasını Seda Ersavcı İspanyolca aslından çevirdi. Peter Sis’in çizimleri ve Cem Ersavcı’nın kapak fotoğrafıyla, kalın ciltlerin arasında saklanacak bir mücevher…

Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2016 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2016 boyunca birlikte yirmi enfes kitap okuyalım!

Menüye dön