Kadın ve İktidar Mary Beard’ın Civilisations adlı kitabından sonra okuduğum ikinci kitabı oldu ve sonuncusu da olmayacak. Beard’ın iki farklı konuşmasını içeren kitap, kadının iktidardaki yerini sorguluyor.
Kadınların susturulması söz konusu olduğunda Batı kültürünün binlerce yıllık pratiği vardır.
Kadın ve İktidar, Bir Manifesto – Mary Beard

Kadın ve İktidar kadınlardan ziyade erkeklerin okuması gereken bir kitap kanımca. Kadın olup da sırf kadın olduğu için zekası ya da başarısı sorgulanmayan birini tanımadım bu zamana kadar. Dönüp baktığınızda eminim siz de aynı şey düşüneceksiniz. Beard Homeros’un Odysseia’sından başlıyor haksızlıkları anlatmaya. Şimdiki zamanımıza bakınca değişimin pek de yeterli olmadığını görüyor insan. Kısa ve güçlü bir kitap bu, mutlaka vakit ayırıp okuyun derim. Keyifle!
İktidardaki kadınlar engelleri yıkmış ya da hakları olmayan bir şeyi almış gibi görülüyorlar.
Kadın ve İktidar, Bir Manifesto – Mary Beard

Pegasus Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Kadın ve İktidar, Bir Manifesto – Mary Beard
Mary Beard bu cesur kitabında sık sık kendisi de dâhil dünyadaki bütün kadınlara dil uzatan ve onları küçük düşürmeye çalışan kadın düşmanlarına ve internet saldırganlarına sesleniyor. Kadın düşmanlığının izlerini antik köklerine kadar takip ederek cinsiyet tuzaklarını ve zamanın başlangıcından beri güçlü kadınlara yapılan haksızlıkları inceliyor. Homeros’un Odysseia’sına kadar uzanarak kadınların günlük yaşamda liderlik rollerinden uzak tutulduğuna, topluluklara hitap etme hakkının erkeklerin tekelinde olduğuna dikkat çekiyor. Medusa’dan dili kesilen Philomela’ya, Hillary Clinton’dan yerine oturması söylenen Elizabeth Warren’a kadar örneklerle Beard, kadınların iktidarla ilişkisine dair kültürel varsayımlarımız ile güçlü kadınların erkek şablonuna uymayı reddetmesi gereken bütün kadınlar için önemli birer örnek teşkil etmeleri arasında aydınlatıcı paralellikler yakalıyor. Sosyal medyada karşılaştığı cinsiyetçi saldırılardan yola çıkan yazar hepimize şu soruları soruyor: Eğer kadınların, iktidar yapılarına dâhil oldukları düşünülmüyorsa, yeniden tanımlamamız gereken şey iktidar değil midir? Ve bunun için daha kaç asır beklememiz gerekiyor?
“Seslerini çekinmeden yükseltmeleri, harekete geçmeleri ve güçlerini yeniden tanımlamaları için kadınlara yapılan karşı konulmaz bir çağrı.”
-People-
“Tecavüzün, silahların olmadığı, kadınların susturulmadığı bir ortamda güç nasıl bir şey olurdu?”
-Guardian-