Bana Hayatı Yaşanır Kılan Bazı Şeyler Haruki Murakami’den bu yana okuduğum en ilginç sese ve tarza sahip kitap diyebilirim. Yer yer çok hüzünlü olsa da okurken büyük keyif aldım. Alışılagelmiş roman tarzından farklı bir şeyler okumak istiyorsanız enfes bir seçim olabilir.
Romanın ana karakteri Rhonda çocukluğunda yaşadığı terkedilmişlik ve suistimalden sonra depersonalizasyondan muzdarip, sarılıp her şey güzel olacak demek isteyeceğiniz bir karakter. Kendiyle aynı isme sahip tek yakın arkadaşı ise yaşlıca bir kadın olan komşusu. Bu karakterler ve daha birçoğu şehrin karanlık köşelerinde bilip duymak istemediğimiz hayatları ortaya çıkarıyor. Ancak umudu elden yitirmeden yaşamanın getirilerini de sunuyor.
Tom Waits’ten bir alıntıyla başlayan bir kitap ne kadar kötü olabilir ki? Mutlaka okuyun derim.
Aylak Kitap’tan çıkan Bana Hayatı Yaşanır Kılan Bazı Şeyler’in tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya. Keyifle!
“Mohr akışkan bir gerçekdışılığın topraklarında dolaşıyor. Bu kitabın kışkırtıcı ve sanrılı bir büyüsü var, sizi duvardan duvara çarpıyor.”
-Boston’s Weekly Dig
Depersonalizasyondan mustarip, otuz yaşındaki Rhonda’nın ayak izlerini süren Bana Hayatı Yaşanır Kılan Bazı Şeyler, cesur bir anlatıma sahip, yaratıcı ve büyüleyici bir ilk roman.
Henüz çocukken annesi tarafından terk edilmiş ve ihmal edilmiş Rhonda; annesinin erkek arkadaşı tarafından istismara uğrar. Yıllar sonra, yetişkin olarak yaşadığı utanç verici bir deneyimin ardından, Rhonda’nın içindeki çocuk ortaya çıkar ve onu sorunlu geçmişiyle yüzleşmeye zorlayacak alışılmadık bir yere götürür.
Joshua Mohr büyüleyici bir üslupla olağanüstü ve unutulmaz bir karakter yaratıyor.
“Joshua Mohr’un Kafka, Lewis Carroll ve Haruki Murakami’yle çok fazla ortak yanı var. Mohr seksten, uyuşturucudan ve yıkımdan daha acayip bir şeye ilgi duyuyor.”
-Joshua Furst, The Rumpus
“Bu rahatsız edici kitap, Bukowski fanlarını afallatacak.”
O, Oprah Magazine