Joseph Conrad – Dönüş

Polonya asıllı İngiliz yazar Joseph Conrad’ın 1897’de yazdığı öyküsü Dönüş kısa öykülerin aslında ne kadar çarpıcı olduğunu tekrar hatırlattı bana. Kitabı okurken aslında hepimizin ne kadar aynı, hepimizin ne kadar aciz olduğunu düşündüm. İşte tam da bu yüzden müthiş bir öykü bu.

İnsanın kendi iç çatışmalarını, zihninde geçen kavgaları, korkaklığı, aşkı, nefreti ve aslında tüm insani duyguları usta bir kalemle ele alan yazar bu öyküsü ile çoğu kimseyi düşünmeye sevk edecek eminim. Kendine yakınlaşmak isteyenlere özellikle öneririm. Şimdiden keyifli okumalar.

kitaplik kedisi

Dönüş adlı öyküsü dilimize Altın Bilek yayınları tarafından çevrildi, aşağıda basın bültenini bulabilirsiniz. Almak için de buraya: Dönüş

İçsel ve psikolojik bir drama olan Dönüş, insanlar arası ilişkileri, çatışma atmosferlerini ve zihinden geçen düşünceleri anlatmakta dünyanın en usta kalemlerinden biri olan Joseph Conrad’ın anlatım derinliği ve gerçekçi kurgulanmış, yerinde ve düşündürücü çatışma sahneleriyle, insanlığın birbirine duyduğu hürmet, samimiyet ve güvenin altında yatan pek çok soruyu gündeme getiriyor.

Zengin ve politik olarak da güçlü bir iş adamı olan Alvan Hervey, bir gün iş seyahatinden evine döndüğünde, eşinin, kendisini terk ettiğini bildiren bir mektup bulur boş evde. Yaşadığı derin iç bunalımı ve büyük çöküş, kısa bir zaman sonra eve geri gelen Bayan Hervey’in pişmanlığını belirtmesine rağmen, büyük bir çatışmaya dönüşür.

kitaplık kedisi

Esasta sevgiye, sevilmeye hasret olan Bayan Hervey, bir oyun mu oynamıştır, yoksa gerçekten de terk etme amacıyla evden ayrılmış ama cesaret edemeyerek geri mi dönmüştür?

Çevremizde, sevgisine sahip olduğumuz insanlara acaba ne kadar sevgi gösteriyoruz, onları ne kadar anlıyoruz? Bu büyük eserinde Conrad, bize kendi dünyamızı da sorgulayabileceğimiz önemli sorular hediye ediyor.

Gerçekler, gözyaşlarının arkasına saklı kalan buğulu gözlerde yıkıcı birer acıya dönüşür. Peki, bir gerçek sizi ne kadar incitebilir? Yanıtı mı? Hervey’in zihninde…

Menüye dön