Japon Ne Yapmış, Onur Ataoğlu’nun Japon Yapmış serisinin ikinci kitabı. Bu kitabını da ilk kitabını nasıl zevkle okuduysam öyle okudum. Hatta bu kitabından daha çok şey öğrenip, bilgilerimi Japon bir arkadaşla paylaşma fırsatı da buldum. Chiharu (Bin Bahar anlamına geliyor bu isim) bildiklerime o kadar şaşırdı ki, kaç yıldır Japon kültürü üzerine çalıştığımı sordu. Ona zaten Japon edebiyatını çok sevdiğimi ama pratik bilgileri de Onur Ataoğlu’nun kitaplarından öğrendiğimi gururla anlattım. Karşılığında da bana genel olarak Türklerin çok bilgili olduğunu ve en azından Avrupalılar gibi “Tokyo’nun Çin’in başkenti olup olmadığını” sormadığımızı söyledi. Duruma gülsek mi ağlasak mı bilemedik. Derken Adana kebaplarımız geldi (Chiharu tam bir Türk mutfağı aşığı) ve konu Japon bahçelerinden Şintoizm’e, Hachiko’dan çeşitli miso çorbası tariflerine geçti.
Japon Ne Yapmış, Japon Yapmış adlı kitapta olduğu gibi Japonya’da günlük yaşamı ve Japon kültürünü anlatıyor. Onur Ataoğlu’nun tatlı dilinden hap niteliğinde bilgilerle kuşanırken, hem çok güldüm hem de daha fazlasını öğrenmek için kendime bir liste çıkarmayı ihmal etmedim. Bu kitap, sadece bir gezi, anı kitabı değil anlayacağınız. Sakuradan dinlere, sakeden Kodo’ya kadar birçok şey hakkında keyifli şeyler öğrenecek ve Japonya’da trene binmek üzerine hayaller kuracaksınız. Sıra Japonca öğrenmeye geldiğinde biraz afallayacaksınız belki ama Japonya aşkı hepsini alt edecek eminim. Okuyun bu kitabı, çok seveceksiniz. Keyifle!

Çınar Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Japon Ne Yapmış – Onur Ataoğlu
Onur Ataoğlu, Japon Yapmış dizisinin ikinci kitabında, Japonya’da yabancı olmayı, günlük hayat koşturmacası içinde Japonya’nın çeşitli kültürel görünümlerini, Japon mutfağını, Japon bahçelerini, akıl ötesi Japon icatlarını, Japon mafyası yakuzayı, sinek avlayan polisleri, dini festivalleri, Japon öcü hikâyelerini, pachinko salonlarını, karaokeli gece hayatını, efsanevi Kodo davul grubunu, “düşlerinin resmini yapan” ünlü sinema yönetmeni Akira Kurosawa’yı, Hiroşima’ya atılan atom bombasından etkilenerek kan kanserinden ölen bir “kız çocuğu”nu, İkinci Dünya Savaşının bittiğinden habersiz, ormanların derinliklerinde saklanarak yaşamaya çalışan Japon Rambolarını, kısacası Japonun neler yaptığını, hem düşündüren hem de eğlendiren bir dille anlatmaya devam ediyor.
Serinin diğer kitapları:
Japon Yapmış
Japon Yapmış Türk Gezmiş
Bu kitap Japon Edebiyatı – Bir Ülkeyi Kitaplardan Tanımak projesi kitaplarından biri. Siz de Japon edebiyatı ile daha fazla haşır neşir olmak isterseniz beklerim!