Jamaika’da Bir Fırtına – Richard Hughes

Jamaika’da Bir Fırtına okunması gerekenler listelerinin neredeyse her birinde sıkça geçen bir kitap olduğundan dikkatimi çekmişti. Yıllar yıllar önce Kadıköy’deki Alkım hala güzel günler yaşarken ve ben de orayı sık sık ziyaret ederken almıştım bu kitabı. İşin ilginci de kitabın adından ziyade kapağı çok ilgimi çekmişti. Yabancı dildeki kitapların satıldığı kutular içinde, iki tane küçük hasarı olmasına rağmen (ki tam da bu yüzden 2 ya da 3 liraya almıştım) o kadar çekici gelmişti ki almadan edemedim. Birkaç gün sonra aldıklarıma göz atarken fark ettim ki özellikle arasam orijinalini bulamayacağım bir kitabı gerçekten yok pahasına almışım. Tuhaf rastlantılarla hayatıma giren kitapları hep sevmişimdir, bu kitap da bir istisna olmadı.

Jamaika’da Bir Fırtına korsanlar tarafından kaçırılan çocukların hikayesini anlatıyor. Ancak kitapta ilerledikçe bu kaçırılma hikayesinin ne kadar ilginçleşebileceğine tanık oluyor insan. Hayatımda hiç çocuk yok. Ne arkadaşlarımın çocukları var ne de benim. Çok uzun zamandır da bir çocukla uzun zaman geçirdiğim söylenemez. Açıkçası çok da meraklısı değilim. Bu kitabı okuduktan sonra da gayet iyi ediyorum diye düşünmeden edemedim. 1928 yılında yayımlanan kitap, konusu ve karakterlerinden dolayı sert tepkiler almış. Şimdilerde de hassas anne babalar tarafından da tepkiyle karşılanır eminim. İşte tam da bu yüzden çok iyi bir kitap bu. Çocukların bir şeye ya da ortama ne kadar kolay adapte olduğunu, doğru ve yanlış kavramlarını okumak gerçekten ilginçti. Daha da ötesinde bir çocuğun en doğal haliyle ne kadar “kötü” olabileceğini görmek saçma bir şekilde aydınlatıcı oldu benim için. Meraklılarının çok seveceğini düşünüyorum. Keyifle!

Jamaika'da Bir Fırtına - Richard Hughes

Merkez Kitap’tan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Jamaika’da Bir Fırtına – Richard Hughes

Jamaika’da yaşayan İngiliz kökenli bir ailenin çocukları, İngiltere’ye yaptıkları yolculuk sırasında korsanlar tarafından kaçırılır. Kötülüğün sembollerinden biri olduğu Düşünülen Korsanlarla Masumiyeti simgeleyen çocukların bir araya geldiği bu tuhaf yolculuk, giderek insan doğasının karanlık yönünü ve onun kendini en dolaysız biçimde gösterdiği çocuk ruhunun sırlarını açığa çıkaran tekinsiz bir maceraya dönüşür.

Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2017 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2017 boyunca birlikte yirmi enfes kitap okuyalım, Birleşik Krallık edebiyatını birlikte keşfedelim!

Menüye dön