İstanbul’un Eski İkramları – Sennur Sezer

İstanbul’un Eski İkramları bu yaz okuduğum en keyifli kitaplardan biri oldu. Bunun bir sebebi kitabın gerçekten çok hoş olması, diğer sebebi de kitabı plajda aileme okumuş olmam. (Elbette yan şemsiyedekiler de çıt çıkarmadan dinlediler.) Yüksek sesle kitap okumak ve yer yer yazılanlar hakkında fikir alışverişi yapmak ne kadar keyifliymiş! Bu işi her yaz yapıp bir gelenek haline dönüştürmeyi planlıyorum.

İstanbul’un Eski İkramları, koca bir hazine!

İstanbul’un Eski İkramları adı üstünde İstanbul’un eski ikramlarını anlatıyor ancak bununla da kalmayıp bu güzelim şehrin insanlarına ve kültür mozaiğine de değiniyor. Zaten İstanbul gibi bir şehirde söz konusu yemek olduğunda birbirinden farklı birçok kültürün o renkli mutfaklarından bahsetmemek olmaz. Bu mutfakların en sonunda İstanbullulaşması da elbette ülkemizin en zengin hazinelerinden biri. Bu kitap da bunu enfes bir şekilde anlatıyor.

İstanbul'un Eski İkramları - Sennur Sezer

Osmanlı’daki sofra düzeninden, kırk yıl hatrı olan kahvenin birçok çeşidine ve ölümden doğuma her türlü önemli günde tüketilen helvaya da rastlayacaksınız bu kitapta. Bir de elbette İstanbul’u İstanbul yapan onca din ve kültür hakkında bilgiler edinecek, İstanbul’un eski ikramlarını öğrenirken şehre farklı bir açıdan da bakabileceksiniz. Her yönüyle hayli hoş bir kitap bu, öneririm.

Oğlak Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: İstanbul’un Eski İkramları – Sennur Sezer

Rumlar, Cenevizliler, Galatalılar, Museviler; mahallelerinden kovulmazlarsa Fatih Sultan Mehmed’in tersanelerine kıyamete kadar çivi yapmak için söz veren demirci Çingeneler… Ve halkı tarafından âdeta boşaltılmış şehri yeniden şenlendirsin diye Anadolu’dan göç ettirilen onca halk: Türkmenler, Kürtler, Ermeniler, Anadolu Rumları, Rumca bilmeyen Karamanlı Rumlar… Özgürlüklerini yitirmiş köleler: Kafkasyalılar, Afrikalılar, Avrupalılar. Bu halkların, ulusların, inançların bir araya gelişinin oluşturduğu bir kavram İstanbulluluk. Bir şehir, insanlarıyla birlikte inançları da biriktirir. Her yeni göçten bir inanç kırıntısı, bir yemek ayrıntısı, bir koku alıp birikimine katar ve yeni göçen herkesi yavaş yavaş eski “sakinlerine” dönüştürür.

Çağdaş Türk şiirinin ustası, kültür yaşamımızın en çalışkan emekçilerinden Sennur Sezer’in geniş üretim alanının bir başka sayfasına konuk olacaksınız. Oğlak Yayınları, Sennur Sezer’in İstanbul’un Eski İkramları kitabını yayımlamaktan onur duyar…

Bu kitap Oğlak Yayınları ve Ruhu Doyuran Kitaplar’dan biri. Siz de bu okuma projesinde bana katılın; edebiyatın ve yemek kültürünün hayatımıza neler kattığını birlikte keşfedip keyfini çıkaralım.

Menüye dön