İstanbul Hikayeleri Norveçli yazar Thorvald Steen’in okuduğum ilk kitabı. Ülkemizde de İstanbul hakkında yazdığı kitaplarla tanınıyor. Aynı zamanda bir çocuk kitabı da Can Çocuk Yayınları’nca dilimize kazandırılmış. Bu yazarın daha önce birçok kitabını gördüysem de neden bilmiyorum hiçbiri ilgimi çekmemişti ancak bundan sonra karşıma çıkarsa birkaç kitabını okumayı planlıyorum.
İstanbul Hikayeleri aslında pek hikaye anlatmıyor. Bu güzel şehrin Bizans’ın olduğu zamandan başlayarak günümüze kadar olan tarihini, insanlar ve politikalar üzerinden anlatıyor. Thorvald Steen’in büyük bir İstanbul aşığı olduğunu anlamak güç değil ve zaten o da bunu sık sık dile getiriyor. Kitabı okurken fark ettim ki -ve yine onun da belirttiği gibi- çoğumuz İstanbul dendiğinde Osmanlı’nın İstanbul’unu düşünüyoruz. Ondan önceki Bizans İstanbul’unu, daha doğrusu Bizans İmparatorluğu’nun başkenti Konstantinopolis’u pek düşünmüyoruz. İşte bu noktada kitabın ilk bölümleri hoş bir anlatıcı rolüne bürünüyor ve şehrin önceki zamanlarını da anlatıyor. Kitabın son bölümlerinde İstanbul’un tarihinden biraz kopuyor, yani sırf tarih anlatan bir kitap olduğunu düşünmeyin derim. İstanbul hakkında yazılan her şeyi okumak peşinde olanlar için ilginç bir kitap olabilir.
Kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: İstanbul Hikayeleri – Thorvald Steen
“İstanbul hakkında neden bu kadar az şey biliyoruz?”
Gerçek bir İstanbul kâşifi ve Tozkoparan ile Konstantinopolis romanlarının yaratıcısı, dünyaca ünlü Norveçli yazar Thorvald Steen daha çok Batılılara yönelttiği, ama bizim de çok kendimize sormamız gereken bu soruyla birlikte İstanbul Hikâyeleri kitabıyla karşımızda.
Ne İstanbul’a ne de dünyanın başka bir kentine tek bir mülkiyetin penceresinden bakmamalı ve sahiplenmemeliyiz. Aksine anıt değerindeki bir kente bugünden bakmak büyük bir haksızlığa dönüşebilir. Tarihi yalnız hatıra değeri olarak kullanmadan, bugün ve yarın ondan kentin onuru adına yararlanmak zorundayız; eğer hâlâ büyük ve tarihi kentlerde yaşamak istiyorsak…
Gerçek bir “İstanbul tarihçisi” olan Thorvald Steen, İstanbul Hikâyeleri’nde Doğu ile Batı’nın kültürel birleşme noktalarının savunucusu ve takipçisi olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. İstanbul hakkında birçok eser veren, turizmden akademizme çeşitli etkinlikliklere imza atan Steen İstanbul Hikâyeleri ile İstanbul’a, bütün güncel spekülasyonların ötesinde, gerçek bir kültür ve tarih adamı olarak bakıyor. İstanbul Hikâyeleri, bir kente anlayarak, görerek ve yaşayarak ait olmanın en doğru tarihsel çözümlerini bize veriyor.