Annemarie Schimmel birçok sufi tarafından Sufizm konusunda uzman kabul edilen, Ankara Üniversitesi’nde de bir dönem öğretmenlik yapmış bir akademisyendir. Harvard Üniversitesi’nde uzun süre profesör olarak çalıştıktan sonra emekli olup vatanı Almanya’ya yerleşmiş ve orada hayatını kaybetmiştir. Almanca dışında, İngilizce, Türkçe, Arapça, Farsça, Urduca ve Pencabça dillerine hakimdir. Hayatı boyunca seksenden fazla kitap yazmıştır. Başarıları ve aldığı ödüller ise sayılamayacak kadar çoktur. Böylesi enfes bir kadının yazdığı kitapları okumamak olmazdı elbette. Ben de İslamın Mistik Boyutları ile başlamak istedim Schimmel külliyatına. Umarım devamı da gelecek…
İslamın Mistik Boyutları tasavvuf hakkında hiçbir şey bilmeyip de hızlıca genel bir giriş yapmak isteyenler insanlar için başucu kitabı olacak nitelikte. Aynı zamanda bildiklerini tekrar gözden geçirmek ya da hatırlamak isteyenlerin de bolca faydalanabileceğine eminim. Tasavvufun ne olduğundan başlayıp tarikatlar ve dergahlar, şiirler ve dünyanın farklı yerlerindeki tasavvuf konularına ve burada anlatamayacağım kadar çok konuya değinen kitap sonraki okumalar için de harika kaynaklar öneriyor. Yani bu kitabı okurken yanınızda mutlaka kalem kağıt olsun, not almak isteyeceğiniz çok şey olacak. Ben küçük bir defter tuttum ve biraz da ders çalışır gibi okudum kitabı. Tasavvufla ilgilenmek istiyorsanız size de aynını öneririm. Keyifle!
Kabalcı Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: İslamın Mistik Boyutları – Annemarie Schimmel
İslamın Mistik Boyutları, tasavvuf tarihini Anadolu’dan, Kuzey Afrika’ya, Arap yarımadasından, İran ve Uzakdoğu’ya kadar geniş bir coğrafya içinde ele alıyor. Yazar, tasavvuf konusunda yazılmış diğer kitaplardan farklı olarak, ele aldığı konuları gerek Arap, Fars, Urdu ve Türk edebiyatından yaptığı alıntılarla, gerekse Müslüman Doğu’da, özellikle de Türkiye ve Pakistan’daki çok sayıda dostla birlikte yaşanmış kişisel deneyimlerinden verdiği örneklerle zenginleştirip renklendiriyor; böylece metni kuru, teorik bir ders kitabı olmaktan kurtarıyor.
Schimmel okuyucunun tasavvuf hakkındaki merakını gidermekle kalmıyor, aynı zamanda benliklerini büyük sıkıntılara ve acılara katlanarak dönüştürmeye çalışan ve böylece yollarını kendi iç ışıklarıyla aydınlatan Hakikat yolcusu sufilerin kimi zaman hüzünlü, kimi zaman düşündürücü kimi zaman da tuhaf hikayesini de anlatıyor.