İnci Küpeli Kız – Tracy Chevalier

İnci Küpeli Kız sanatı kitaplarla hayatıma dahil etmeyi akıl etmeden önce aldığım ve ne yazık ki bir türlü okuyamadığım kitaplardan biriydi. Nihayet bitirdiğimdeyse neden daha önce okumadım diye hayıflanmadım değil. Özellikle filmi önce seyredip kitabı sonra okumam pek iyi olmadı. Resimdeki kız yerine filmdeki Scarlett Johansson’u canlandırdım kafamda sürekli. Yine de, 1600lerin Delft’ine gidip bir sanatçının dehası hakkında okumak hayli keyifliydi.

Tracy Chevalier Sanat ve Sanatçılar Hakkında Kitaplar projesine başladığımdan bu yana ismini sürekli duyduğum yazarlardan biri. Projemi kime anlattıysam hepsi bu yazarı okuyup okumadığımı soruyordu. Açıkçası kitap hiç fena değil ancak herkesin yazarı önermesini gerektirecek kadar değil diye düşünüyorum. Belki de farkında olmadan beklentimi çok yükseltmiş olabilirim. Gelelim kitaba…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elif (@elifthereader) on

İnci Küpeli Kız 1660larda Delft’te geçiyor. Vermeer’in bu şehirdeki hayatı ve evini küçük detaylarla anlatan kitap, adından da anlaşılacağı üzere bu tablonun nasıl yapıldığına odaklanıyor. Griet, babası görme yeteneğini kaybedip işsiz kalınca evin geçimini sağlamak durumunda kalır. Vermeer evinde hizmetçi olarak işe alınır. Vermeer zamanında da tanınan bir ressam olduğundan Griet bu ustanın evinde çalışacağı için heyecanlıdır. Eve girdikten bir süre sonra heyecanını ev işlerinin yoğunluğu ve evdekilerin garip hallerinden dolayı kaybeder. Ancak Vermeer Griet’in titizliğinden faydalanıp onu kendi işleri için de kullanmaya başlar. Bundan sonra aralarındaki ilişki sadece hizmetçi ve sahibi arasındaki gibi olmayacaktır. Şimdiden belirteyim, ortada bir aşk kurgusu yok. İyi ki yok yoksa kitap çok ucuz bir romantik kitaba dönüşebilirdi. 

Kitap, Vermeer’i ve özellikle bu resmini çok farklı bir şekilde görmeme sebep oldu. Bu kitabı okumasam ressamı asla bu kadar çok incelemeyecek ve dehasının farkına varamayacaktım. Sonra aklıma Tim’s Vermeer adlı belgeseli geldi. Zamanında izlemiş ve çok sevmiştim; rica ediyorum siz de izleyin, bayılacaksınız! Bu kitapta da, belgeseldeki camera obscura iddiası yer alıyor. Vermeer’in resimlerini nasıl bu kadar gerçekçi yapabildiği üzerine yazar da hayli araştırma yapmış. Ancak kimliğini unutup da kitabı bir kurgu dışına dönüştürmemiş. Karşınızda Vermeer ve en ünlü resmiyle ilgili bir roman var. İlginizi çekerse hiç düşünmeden okuyun derim. Keyifle!

İnci Küpeli Kız - Tracy Chevalier

Bilge Kültür Sanat’tan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: İnci Küpeli Kız – Tracy Chevalier

Dünyanın en sevilen potrelerinden biri olan ve ‘Hollanda’nın Mona Lisa’sı olarak tanımlanan, Felemenkli ressam Jan Vermeer’in ‘İnci Küpeli Kız’ adlı portresi, büyük bir gizem taşımaktadır. Portredeki model kimdi ve neden resmi yapıldı? Bize bakarken aklından neler geçiyor? O iri gözleri ve esrarlı gülümsemesi masum mu yoksa baştan çıkarıcı mı? Ve neden inci bir küpe takıyor?

Bu kitap Sanat ve Sanatçılar Hakkında Kitaplar projesinin bir parçası. Sanat ve sanatçılarla biraz daha içli dışlı olmak, hayatınıza renk katmak ve küçüklü büyüklü mutluluklar yakalamak isterseniz siz de bu okuma projesine dahil olun. Sanatın iyileştirici gücünden birlikte faydalanalım!

Menüye dön