İkna Ulusu – George Saunders

İkna Ulusu George Saunders’ın Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı‘ndan sonra okuduğum ikinci kitabı oldu ve kesinlikle son kitabı da olmayacak. Saunders inanılmaz bir distopya yazarı. İnsanı aynı anda hem dehşete düşürüp hem de güldürebiliyor.

İkna Ulusu - George Saunders

İkna Ulusu on iki öyküden oluşan bir kitap. Bu öykülerin her biri o kadar güçlü bir etkiye sahip ki okurken sık sık ara vermeniz gerekecek. Daha ilk öyküsü KONUŞAMIYORUM! ile neye uğradığınızı şaşıracaksınız emin olun. Özellikle yeni çocuk sahibi olmuş insanlar daha çok etkilenecektir. Saunders bu kitabında tüketim toplumunun ve onu pek güzel besleyen sistemin insanları, hayatları neye dönüştürdüğünü anlatıyor. Evet bunlar distopya, evet bu bir kitap ama şöyle bir düşününce hiç de uzak gelmiyor anlatılanlar. Tükettikçe doyumsuzluğumuzun artması üzerine şu an yaşananlar da çok şey anlatıyor zaten. Neyse! Ben özellikle Amerikalı Brad Carrigan adlı öyküden etkilendim, uzunca bir süre de unutamayacağım. Hala George Saunders okumadıysanız çok şey kaybediyorsunuz diyebilirim. Hemen gidin bir kitabını alın okuyun. Hepsi birbirinden iyi olduğu için sonunda hepsini okumak isterken bulacaksınız kendinizi. Keyifle!

İkna Ulusu - George Saunders

Kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: İkna Ulusu – George Saunders

Özgürlük denen şey yoksa koca bir yanılsama mı?

“İnsanın tercih ettiği yaşam tarzını korumasından daha dürüst bir şey var mıdır?”

George Saunders, İkna Ulusu’nda tüketim toplumunun varacağı uç boyutları ele alıyor.

George Orwell, Kurt Vonnegut gibi yazarlarla karşılaştırılan Saunders, eğlenceli bir kurgu üzerine inşa ettiği İkna Ulusu’nda sistemin insan üzerinde yarattığı kuşatıcı etkiyi çarpıcı ve zihinden hiç çıkmayacak imgelerle veriyor. Kendine has üslubuyla mizahi yönü ağır basan distopik bir dünyayı resmeden Saunders’a göre kişisel tercihlerin bile sistemin elinde olduğu bir gelecek tasarımında özgürlük, balonla şişirilmiş koca bir yanılsamadan ibaret…

“Amerika, Mark Twain’den bu yana bu kadar komik bir hiciv ustası çıkarmamıştı.”
Zadie Smith

“Kimse Saunders gibi distopya yazamaz; eğlenceli kurguları, ehlileştirilmemiş bir tüketici toplumunun sonuçlarını keşfediyor.”
Time Out

“Bu bir hiciv ürünü mü? Tam olarak değil. Bilim kurgu mu? Bir yanıyla. Ama şu gerçek ki aynı anda hem karanlık hem endişeli hem şaşkın hem de güldürücü olabiliyor… Saunders’ın parlak ve çılgın yazılarının çoğu gibi hem gündemle alakalı hem de değil.”
The Times

Bu kitap Delidolu Yayınları İle Her Aya Bir Kitap projesinden. Siz de bizimle birlikte okuyun, edebiyatla “daha az geçilmiş” yolları birlikte aşındıralım.

Menüye dön