Henry David Thoreau – Sivil İtaatsizlik

Henry David Thoreau’nun Sivil İtaatsizlik’i okurken her satırının altını çizmek istediğim bir kitap oldu. Kısacık olmasına rağmen o kadar dolu dolu bir kitap ki tekrar tekrar okunmayı hak ediyor. İlk olarak 1849 yılında basılmış ancak güncelliğinden hiçbir şey kaybetmemiş olması kitap hakkında zaten çok şey anlatıyor. ABD’li yazar, filozof, şair, tarihçi, kölelik karşıtı, vergi direnişçisi, kalkınma eleştirmeni ve natüralist olan bu müthiş insanın en ünlü makalesini okumamak için hiçbir bahaneniz olmadığını şimdiden belirteyim.

Sivil İtaatsizlik Martin Luther King, Jr. ve Ghandi gibi büyük isimlerin yanında birçok savaş karşıtı aktivisti de etkilemiştir. Çağımızda da hala birçok insanı etkilemeye devam ediyor ve bundan sonra da mutlaka edecek. Düşüncelerinin doğruluğu ve insana dokunuşu bir yana Henry David Thoreau’nun kitaplarındaki dili öylesine akıcı ve açık ki yediden yetmişe her insanın anlayabileceği ve özümseyebileceği nitelikte. Hayata bakış açısı, Walden’ın da içinde olduğu diğer eserleri ve tarihteki yeri ile Thoreau’nun mutlaka okumanız gerekenler listesine girmesi gerekiyor. Sivil İtaatsizlik ilk okuma için kuşkusuz enfes bir seçim olacaktır. Kitabın ilk sayfasından bir alıntıyı aşağıda bulabilirsiniz. Ne yapın edin mutlaka bu kitabı okuyun. Keyifle!

“En iyi hükümet en az hükmedendir.”

Bu sözü içtenlikle kabul ediyorum ve bu yönde daha sık ve sistematik olarak harekete geçilmesini diliyorum. Sonuçta, açığa çıkan ve benim de inandığım düşünce şudur ki, “Hükümetlerin en iyisi hiç hükmetmeyendir”. İnsanlar hazır olduklarında, hükümetler bu tipte hükümetler haline gelecektir.

Sivil İtaatsizlik - Henry David Thoreau

Zeplin Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Sivil İtaatsizlik – Henry David Thoreau

Sivil itaatsizlik terimini siyasi literatüre ilk kazandıran Henry David Thoreau’dur. İyi bir doğacı ve çevreci olan Thoreau’nun 1849’da yayınlanan Sivil İtaatsizlik kitabının yankıları 20. yüzyıl başında Gandhi’ye, ortalarında ise Martin Luther King’e ve onları izleyen binlerce adalet yanlısına kadar uzanır. Görüşleri ile milyonları etkilemeyi başaran yazarın yaşamına bakıldığında, gençlik yıllarından itibaren topluma karşı çıkışının izlerine rastlanır. Hiçbir zenginlik hırsı olmayan Thoreau, asgari geçim şartlarını sağlamaktan öte bir iş istememiştir.

Thoreau Sivil İtaatsizlik kitabına “En iyi hükümet en az hükmedendir,” diyerek başlamış ve en büyük dileğinin, bunun daha çabuk ve daha sistemli işlediğini görmek olduğunu belirtmiştir. Çoğunluk hükümetinin her durumda doğruluk üzerine kurulmadığını düşünen Thoreau, “iyi ve kötü üzerinde çoğunluğun değil yalnızca vicdanların karar verdiği bir hükümet olmaz mı?” diye sorar. Thoreau, vicdanı dolayısıyla insan onurunu ve bunlardan hepsinin öncesinde bireyin özerkliğini esas almaktadır.

Menüye dön