“Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir.”
Hayvan Çiftliği’ni yıllar önce, daha içinde yazanları etraflıca kavrayamayacak yaştayken okudum. Son bir iki yıldır tekrar okumayı planlıyordum, nihayet sakin kafayla okuyabildim. Kitabı bir saat içinde bitirdikten sonra her beş senede bir tekrar tekrar okumaya karar verdim. 1945’te yazıldığından bu yana gücünden hiçbir şey kaybetmedi, bundan sonra da kaybetmeyeceğine eminim.
Hayvan Çiftliği Celal Üster’in o enfes çevirisiyle dilimizde resmen ışıldıyor. Kitabın başında yer alan sunuş yazısı da daha açık gözlerle okumanıza olanak sağlıyor. Anlayacağınız George Orwell’i okumak istiyorsanız Celal Üster çevirilerinden şaşmayacaksınız. Domuzların önderliğinde şevkle başlayan bir devrimin nasıl geliştiğini ve yine domuzlar tarafından nasıl saptırıldığını okuyacaksınız bu “peri masalı”nda. Bazı karakterler size çok tanıdık gelecek, hiç şaşırmayacaksınız. Kitabın sonuna vardığınızda hem üzülecek, hem de benzerliğe bütün hücrelerinize varana kadar katılacaksınız. Fazlaca spoiler vermek istemediğimden kısa kesiyorum. Kitabı okumadıysanız lütfen en kısa zamanda okuyun. Çok seveceksiniz. Son olarak;
“Bütün kitaplar eşittir ama bazı kitaplar öbürlerinden daha eşittir.”
Tanıtım yazısı:
İngiliz yazar George Orwell, ülkemizde daha çok Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş bir diğer çok ünlü eseridir. 1940’lardaki “reel sosyalizm”in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında yergi türünün başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.
Hayvan Çiftliği’nin başkişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuzlar, kısa sürede önder bir takım oluşturur; ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin’i simgelediği açıktır. Diğer kahramanlar gerçek kişileri çağrıştırmasalar da, bir diktatörlük ortamında olabilecek kişilerdir.
Altbaşlığı Bir Peri Masalı olan Hayvan Çiftliği, bir masal anlatımıyla yazılmıştır; ama küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değil, çarpıcı bir politik taşlamadır.
Buradan satın alın: Hayvan Çiftliği – George Orwell
Bu kitapla ne dinlenir: Şu şarkı listesi: Epic Classical
Bu kitapla ne içilir: Bira!
Bu kitap daha önce Can’la Bir Sene‘de yayımlandı.