Harper Lee – Bülbülü Öldürmek

Bülbülü Öldürmek her zamanki gibi çok geç kaldığım efsane bir roman. Kitabı o kadar çok sevdim ki, sabahın altı buçuğuna kadar, gözlerim kuruyana kadar okudum. Son dönemde beni bu kadar kendine bağlayabilen, uykusuz bırakabilen bir roman okumamıştım. Harper Lee’nin ilk ve tek kitabı olması da hayli ilginç. Hakkında bu kadar çok yazılıp çizilmesini, yıllardır çok satanlarda olmasını, gücünü kaybetmemesini fazlasıyla haklı bulmakla beraber tüm bunlar az bile diyebilirim. Atticus’tan Boo Radley’e tüm karakterlerin sanki yanınızdaymışçasına canlanıvermesi kitabın en büyük gücü sanırım. Hikayesi ise her ne kadar fazlasıyla işlenen bir konu olsa da, insanı yine de, her şeye rağmen vuruyor. Siz de benim gibi yıllardır okumayı ertelediyseniz, daha fazla uzatmayın derim.

Harper Lee - Bülbülü Öldürmek

Bülbülü Öldürmek ve değişim

İnsanı çok etkilediğinden hayatını biraz da olsa değiştirebilen kitaplardan Bülbülü Öldürmek. Mükemmel karakter Atticus sayesinde avukat olmak isteyen binlerce insan var ne de olsa. Hatta bu kitabı herkes okusa belki de dünyada ırkçılık bu kadar şiddetli olmazdı. Belki de hepimiz çok daha iyi insanlar olabilirdik. Özetle, bu kitabı mutlaka okuyun. Sakın bekletmeyin. Çok şey kaybedebilirsiniz.

Altın Kitaplar’dan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya; Harper Lee – Bülbülü Öldürmek

“İstediğiniz kadar şakrak kuşu vurabilirsiniz ama bülbülü öldürmek günahtır, bunu asla unutmayın.”

Amerikada 1930ların Güney Eyaletlerinden birinde bir zenci be-yaz bir kızın ırzına geçmekle suçlanır. Önyargılar, şiddet ve riyakârlıkla beslenen Güneyli erişkinlerin ırk ve sınıf ayrımı konusundaki mantıksız yaklaşımlarını Scout ve Jem Finch adlarındaki iki çocuğun ağzından keyifli bir dille bize aktaran roman, aynı zamanda kent hal-kının vicdanına karşı tek başına karşı koyan bir erkeğin mücadelesini de anlatıyor.

Tüm zamanların en çok sevilen klasiklerinden olan Bülbülü Öldürmek, 1960 yılında yayınlandığından bu yana birçok saygın ödül kazanmıştır.

Pulitzer Ödülü de kazanan roman, kırktan fazla dile çevrilmiş, tüm dünyada otuz milyondan fazla satmış ve ünlü yıldızların başrolünü oy-nadığı film, Oscar kazanmıştır. –Library Journal

Bu kitap Amerikan Kütüphaneciler Birliğince yüzyılın en iyi romanı seçilmiştir.

Menüye dön